afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Op bezoek bij JouwMartkraam Arnhem

Midden in de stad Arnhem bevindt zich een “schat” onder de grond. De pijlen zullen je de weg wel wijzen. Zoek de plek en laat je verbazen!

Er is van alles te vinden: nieuw, oud, zelfgemaakte creaties, speelgoed, kleding, huishoudelijke artikelen. Te veel om op te noemen, het is een snuffelmarkt, maar ook een beetje een winkel. “Als je om je heen kijkt is de maatschappij individualistisch geworden”. Aan het woord is Pascal, mede-eigenaar van JouwMarktkraam.

Het marktgevoel in een winkel

En dat is jammer, vindt Pascal. “Op een bepaald moment in je leven kijk je terug en overdenk je of je iets voor de maatschappij kunt betekenen. Voor mij was dat mensen bij elkaar brengen. Zoals het marktgevoel. Ook jonge ondernemers stimuleren om hun creaties op de markt te brengen. Het bewuster omgaan met de spullen die je hebt en het een tweede leven geven. Drie belangrijke items in een winkel”.

Voor jou oud, voor een ander goud

Bij JouwMarktkraam kun je een eigen kraam huren zodat je jouw spullen kunt verkopen zonder dat je er bij hoeft te zijn. Iedereen kan zich aanmelden. Na het invullen van een contract krijg je een plek toegewezen waar je jouw spullen kunt uitstallen. Op elk artikel komt een sticker met jouw code. Op deze manier kun je volgen wat je verkoopt. Ook op de telefoon kun je zien welke spullen je per dag verkoopt en wat je omzet is. Je houdt zelf je kraam netjes en overzichtelijk.

Ontstaan in Finland, overgewaaid naar Nederland

Jouw Marktkraam is een concept dat in Finland ontstaan is in tijden van crisis zo’n 30 jaar geleden. Men was op zoek naar duurzaamheid in de spullen; elkaar helpen in de tijd dat men het niet makkelijk had. Iets waar jij niets aan had kon een ander heel blij van worden en op deze manier geld besparen. Het concept is overgewaaid naar Nederland en de eerste JouwMarktkraam opende zich in Leeuwarden. Naast Arnhem zitten ze inmiddels verspreid over heel Nederland, op meer dan 25 locaties. Het is een trend om spullen een tweede leven te geven.

Een winkel om in rond te snuffelen

Als je binnenkomt is het eerste wat opvalt de grote familietafel en mensen die op hun gemak rondsnuffelen. Er is geen haast te bespeuren. De entree is bewust rustig gehouden. Mensen moeten even kunnen landen; niet meteen overprikkeld worden.  Er is een tafel die elke keer een ander thema heeft. Een sfeerplaatje om in de stemming te komen en wellicht nieuwe  ideeën op te doen. In de ruimte staan 200 kramen en de wens is om er 250 van te maken. “De mensen komen graag hier rondsnuffelen. Sommige mensen komen driemaal in de week in de hoop iets te vinden dat er de vorige keer nog niet was”, aldus Pascal. Hij praat met liefde over zijn winkel en komt rustig over. “Ook schuift men makkelijk aan tafel aan, drinkt koffie en maakt een praatje met elkaar. En met ruim 1400 likes op Facebook kan er gezegd worden dat er bekendheid is. Dus dan doen we iets goed”. Pascal en zijn vrouw zijn door het openen van JouwMartkraam bewuster gaan leven. “Je gooit niet meer zo snel iets in de prullenbak, je geeft sneller de spullen een goede bestemming”

JouwMartkplaats Arnhem is te vinden aan de Roggestraat 26 (achter de PLUS roltrap naar beneden in het Musiskwartier). Ligt Arnhem niet in de buurt? Bezoek dan eens een van de vele andere locaties.

afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Mijn naam is Kathy van Gemeren. Samen met mijn Lief, twee ondernemende meiden Emma (8) Sofie (5), onze poezen en Labradoodle pup Saartje wonen we in het fijne Huissen. Ik werk al vele jaren als juf op een basisschool en word blij om kinderen te begeleiden. Velen typeren mij als een bezig bijtje. Ik ben altijd wel in voor leuke dingen en naast het moederschap waar ik intens van geniet, geniet ik ook van creatief bezig zijn, fotograferen, taarten bakken, mijn huis gezellig maken en houd ik een eigen blog bij: http://emm-sofie.blogspot.nl/ Met onze VWT3 camper reizen we graag rond op zoek naar de mooiste plekjes in de natuur. Sinds december 2014 schrijf ik blogs VDWVM. Een leuke en zeker boeiende uitdaging! In het kader van duurzaamheid en oog hebben voor degene die het minder goed hebben, heb ik in 2011 het project Geefhetdoor! opgezet. Babyspullen die iemand anders niet meer nodig heeft, worden samengesteld tot babypakketten die naar gezinnen gaan die het niet breed hebben. Te volgen op:https://www.facebook.com/geefhetdoorarnhem

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs