afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Ooit ga je dood

En ook na je overlijden zijn er veel duurzame opties

Met deze afbreekbare urn 'leef' je in de toekomst verder als boom

Niemand ontkomt eraan; aan ieder leven komt een eind. Onherroepelijk. Maar ook als jij je laatste adem hebt uitgeblazen en Magere Hein ongeduldig bij de deur staat te wachten, kun je nog op een duurzame manier afscheid nemen van deze wereld. Milieuvriendelijk op weg naar de eeuwige jachtvelden. Hier een aantal mogelijkheden op een rij.

Milieuvriendelijke laatste rit

Het vervoer naar de begraafplaats kan tegenwoordig CO2-neutraal, zoals te voet of met een koets. In Kopenhagen gaan ze nog een stapje verder. Daar kun je ook de laatste rit van je leven milieuvriendelijk op de fiets afleggen. De begrafenisondernemer Sille Kongstad werd geïnspireerd door koetsen die door paarden werden getrokken en bouwde een eenvoudige en elegante begrafenisfiets.

De ecologische grafstrook

Begraafplaats Zorgvlied heeft in Amstelveen een ecologische grafstrook, waar de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan. Er zijn geen grafstenen, enkel keien of rotsblokken die de graven aanduiden. De graven worden uitsluitend beplant met inheemse beplanting. Hier is ook ruimte om milieuvriendelijke urnen te plaatsen die na verloop van tijd oplossen, waardoor de as zich vermengt met de aarde.

Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraafplaats Venlo-Maasbree of Bergerbos gaan een stukje verder. Al wandelend door dit bijzondere bos merk je niet op dat je op een begraafplaats bent. Graven zijn gemarkeerd door middel van een zwerfkei of een beeldje. Het is een plek waar iedereen altijd mag komen, waar mensen op een boomstammetje met een glaasje wijn of een leesboek bij het graf zitten. Wie Bergerbos bezoekt beleeft in eerste instantie de rust van de natuur.

Word een boom

Bij de perfect ecologisch verantwoorde uitvaart is de kist of urn volledig afbreekbaar. Kisten zijn steeds vaker van riet of zelfs van karton, de kisten van Onora zijn 100% natuurlijk en afbreekbaar. Na je overlijden kun je zelfs een boom worden. Op deze afbreekbare urn wordt een deksel geplaatst met een boomzaadje en aarde. Nabestaanden kunnen zelf een soort boom kiezen. Als het zaadje begint te groeien, komen de wortels in contact met het as, voedt het zich ermee ét voilá: de tree of life is geboren.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.591 blogs