afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

(Onterecht) onbekende eerlijke chocolademerken

Natuurlijk is chocola per definitie al goed, maar éérlijke en bijzondere chocola is nog beter. Eten zonder schuldgevoel, anyone?

Chocola van Mesjokke
Chocola van Mesjokke. Foto Saskia de Wal

Mesjokke chocolade

Luc, Per, Wouter en Jasper, de vier vrienden achter dit indiemerk noemen zich ‘The Chocolate Explorers’. Ze (van origine zijn de mannen huisarts, antropoloog, chef-kok en kunsthistoricus) wilden verantwoorde, ongehoord lekkere en transparant geproduceerde bean-to-bar chocolade maken. En guess what? Dat gingen ze dus gewoon doen. De enthousiaste ondernemers begonnen in de woonkamer van Wouter en hebben inmiddels een chocoladefabriek(je) in Utrecht. Lees, onder het genot van één van de té lekkere repen, het hele verhaal achter deze onderneming. Óf boek meteen een Bier en Chocolade of Wijn, Whiskey, Mesjokke Culicombi (say what?) of Choco-cruise… Hallo nieuw lievelingsbedrijfsuitje! Mesjokke is in kleine winkels door heel Nederland te koop.

Mesjokke chocoladereep

La Naya

Het is niet de eerste plaats waar je aan denkt als je het over chocolade hebt (maar de plaatsnaam van deze fabriek geeft wél een Willy-Wonka-achtig gevoel, dus google het even): de chocolade van La Naya komt uit Litouwen. De repen zijn op maar een paar plekken verkrijgbaar, want van export hadden de chocolademakers nog nooit gehoord. Niet zo gek, want alle repen worden met de hand gemaakt en de oplagen zijn klein. Een La Naya reep wegschrokken tijdens een slechte romantische komedie is dan ook uit den boze: deze repen laten je, in de woorden van de makers, ‘escape the cave of shadows and enter the world of perfection’. Hoge verwachtingen? Die worden waargemaakt! Kies voor Honing&Broodkruim, Pistache&Cacaonibs of een andere must-taste reep. De repen zijn onder andere te koop bij Blur in Amersfoort; kun je het meteen combineren met een dagje vol andere Amersfoortse hotspots uit ons lijstje

Chocolatemakers

Rodney en Enver wilden ook chocolademaker worden; blijkbaar is het een veelvoorkomende jongensdroom. De heren kozen echter niet voor ‘zomaar chocolade’, maar gingen voor de échte chocolade. Ze zijn het enige Nederlandse chocoladebedrijf dat elke schakel in de keten zelf in de hand heeft. Biologische cacao, eigen branding en met zo min mogelijk toevoegingen: deze repen zijn op alle fronten goed (én ook gewoon heel lekker!). Onze favoriet is de ‘Gorilla bar’ (omdat de laatste berggorilla’s van de wereld in het Virunga National Park leven in Oost Congo, waar de Chocolatemakers cacao aanplanten om inwoners van inkomen te voorzien en te voorkomen dat het leefgebied van gorilla’s door houtkap en stroperij verdwijnt). Kijk bij onder andere Ekoplaza en WAAR of je de repen in het schap ziet liggen, of koop ze in de webshop; het is het waard!

Chocolatemakers chocola komt per boot!

Seed & bean

De chocola van Seed & Bean wordt handgemaakt in Engeland. Met lokale productie in batches van 45 liter (tegenover het gebruikelijke 50.000 van grote productiehuizen), biologische ingrediënten en volledig composteerbare folies zijn ze één van de pioniers in chocoladeland. Seed & Bean heeft ont-zet-tend veel lekkere smaken, waaronder chili&limoen, pompoen&hennep, mandarijn&gember en kokos&framboos. Je vindt de repen onder andere bij Holland & Barrett, Simon Lévelt en in diverse webwinkels.  

Raaka

Een stel hipsters uit (anders dan de Finse naam van het merk doet vermoeden) Amerika maken in een Pinterestwaardige fabriek de lekkerste chocola. In tegenstelling tot de meeste chocolade wordt deze chocola handgemaakt van biologische ongeroosterde in plaats van geroosterde bonen. Hierdoor proef je bij elke reep verschil: niet alle bonen smaken namelijk naar de suiker-en-vanille-smaak die we van grote chocolademerken kennen! De jonge chocolademakers van Raaka willen je kennis laten maken met de échte boon, die is gevormd door het klimaat, de bodem en de oogst. Extra leuk: de schillen doneren ze aan een eetbare schooltuin in New York, waar ze zorgen voor een rijke compost. Lees hier meer over dit chocolademerk (pas op: té lekkere foto’s!)

De Raakafabriek is bijhoorlijk hipsterproof

Blanxart

In Spanje is deze chocola al héél lang een begrip. Wat begon in een klein atelier in Barcelona groeide uit tot een (nog steeds in Nederland onbekend) bedrijf in single-origin chocola die door Blanxart zelf wordt gemaakt, verpakt en verkocht. Blanxart werkt samen met kleine coöperaties en gebruikt een oude techniek om chocolade te roosteren. Vooral de ‘experience’-collectie is onze favoriet, met smaken als Melk&Viooltjes, Appel&Honing en Puur&Rozen. Una barra de chocolate por favor! 

Taza

Dit merk, opgezet door Alex Whitmore tijdens een reis in Mexico, staat bekend om haar direct trade certificering. In de Cacao Sourcing Transparency Reports kun je precies zien waar de chocolade voor de Taza-repen vandaan komt én hoeveel de boeren ervoor hebben gekregen. Dat is meestal meer dan de ‘fair trade’-prijzen die in de cacaosector worden gehanteerd. Niet alleen de Amaza Bars zijn een lust voor het oog; ook de ronde Mexican Discs zijn superleuk om weg te geven (of gewoon op te eten, snappen we ook heel goed hoor!). 

Tony Chocolonely

Oké, waarschijnlijk ken je dit merk al. Maar wat is een chocoladeoverzicht zonder onze eigen Hollandse slaafvrije repen? Met een eigen film, chocoladepretpark in Amsterdam Noord (op de planning), chocolademelk en héél véél verkochte repen chocola gaat Tony’s harder dan zoete broodjes over de toonbank. En terecht! Eerder schreven we al uitgebreid over het verhaal achter Tony’s, dus nu houden we het bij een eervolle vermelding. Maar natuurlijk willen we je wel even wijzen op de twee nieuwste aanwinsten: extra donkere melkrepen. Dit zorgt voor meer cacao in de reep, meer samenwerkingen met boeren en meer stappen richten een slaafvrije chocoladewereld!

Tony's Chocolonely donkere melk

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.413 blogs