afbeelding van Martien
Martien Auteur

Ons rechtssysteem in een spannend kinderboek

Leef mee met de avonturen van Juun

Kinderboek: Met een klap van de hamer
Met een klap van de hamer - Veerle Corstens en Marjet Wullink

Weet jij wat een alibi is? Waarschijnijk wel. Maar veel kinderen weten dat niet, zoals je kunt zien in de video die Veerle Corstens en Marjet Wullink maakten voor hun boek 'Met een klap van de hamer.' Veerle legt uit waarom zij en illustratrice Marjet besloten een kinderboek te maken over ons rechtssysteem: "Het is een van de pijlers van onze democratie. Maar zelfs volwassenen weten vaak niet precies hoe het werkt. Hoog tijd om de kennis daarover bij te spijkeren. En waar kun je dan beter beginnen dan bij kinderen?"

Kennis delen over ons rechtssysteem

Hoewel Veerle zegt een leek te zijn, heeft ze toch de nodige informatie van huis uit meegekregen. "Dat bleek wel tijdens het schrijven. Marjet en ik hebben het verhaal samen bedacht en we merkten dat voor mij termen al bekend waren die zij nauwelijks kende. Mijn vader is oud-president van de Hoge Raad. Dan komen aan de keukentafel toch termen voorbij, die bij andere gezinnen waarschijnlijk zelden aan de orde komen. Ik wilde altijd verre van het recht blijven, wilde geen rechten studeren. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan." 

Veerle heeft zo haar eigen manier gevonden om bij te dragen aan ons rechtssysteem, namelijk door de kennis erover te verspreiden. "Een vriendin van mij zei dat als ik rechten had gestudeerd, ik dit nooit had geschreven. Ik denk dat ze daar gelijk in heeft. Ik kon dit juist schrijven, omdat ik er niet vuistdiep in zit. Het moest daarom alleen wel goed worden gecontroleerd."

Essentieel voor onze vrijheid

Dat controleren wilde Veerle's vader met alle plezier doen. Hij vond altijd al dat een boek als dit er moest komen. Hij schreef daarom ook het voorwoord, waarin hij uitlegt hoe belangrijk recht is voor de vrijheid van ons allemaal. Het boek kwam de dinsdag na de aanslagen in Parijs uit. "Het artikel dat erover zou verschijnen in de Volkskrant werd een dag uitgesteld. Logisch natuurlijk. En toen het wel werd gepubliceerd, vroeg ik me af of het niet alsnog te vroeg was. Er was zoveel belangrijker nieuws. Maar toen ik erover na ging denken, realiseerde ik me dat het op zo'n moment juist belangrijk is dat kinderen met het onderwerp bezig zijn. Het gaat immers over de waarde van de rechtstaat, over rechtvaardigheid."

Spelenderwijs leren hoe het systeem werkt

Diverse scholen willen naar aanleiding van die aanslagen graag meer aandacht besteden aan thema's als democratie en vrijheid in onze maatschappij. Niet gek dus dat een school Veerle en Marjet vroegen langs te komen om iets over het boek te vertellen. Ook Prodemos, het huis voor democratie en rechtsstaat, brengt het onder de aandacht bij scholen. "Het is in eerste instantie gewoon een spannend verhaal over een nieuwsgierig meisje dat Juun heet. Bij haar om de hoek wordt een overval gepleegd en daar gaat ze - samen met haar vriendin Mila - kijken. Maar door het lezen van het verhaal leer je hoe het systeem werkt en je leert dat de dingen soms anders zitten dan je denkt. Daarnaast hebben we kadertjes met 'harde feiten'. Daarin leggen we dingen uit, zoals bijvoorbeeld wat een alibi is: "Een alibi is een bewijs dat je ergens anders was tijdens het misdrijf. Zo kun je laten zien dat jij die misdaad niet gepleegd kunt hebben; je kunt tenslotte niet op twee plekken tegelijk zijn."

Veel mensen zijn enthousiast over Met een klap van de hamer. In januari verschijnt de tweede druk al. "Veel van mijn vrienden zijn het ook gaan lezen, omdat ze niet genoeg over het onderwerp menen te weten," vertelt Veerle lachend. Ook geschikt voor volwassenen dus.

En zo begint het...

Harde sirenes. Juun en Mila lopen met Broccoli aan de lijn, als ze politiewagens horen. Broccoli’s oren gaan recht overeind staan en ook Juun luistert goed waar het geluid vandaan komt. Ze pakt intussen haar mobiel om twitter te checken. ‘Hee, dat is om de hoek. Kom Mila, ik wil erheen.’ Juun rent richting het lawaai en sleept Broccoli aan de riem mee. Mila haalt haar schouders op en sjokt dan ook maar rich­ting de rood-witte linten. Ze weet precies hoe het gaat aflopen als Juun zich weer eens ergens in stort; met een hoop gedoe. Meestal als Juun iets in haar kop heeft, houdt ze er niet over op en weet ze zichzelf uiteindelijk in de nesten te werken.

Koop het boek nu en volg de facebookpagina.

 

 

afbeelding van Martien
Martien Auteur

Ik ben in 1997 begonnen met creatief bureau Donkigotte. Ik verwoord beeld en verbeeld woord. Dat kan op zeer diverse manieren: affiches, brochures, huisstijlen, tijdschriften, journalistieke en literaire teksten, vertalingen en fotografie.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs