afbeelding van Merel
Merel Auteur

One world live: Kom in actie, doe het nu!

Hersens op volle toeren en een lamme arm van het meepennen, blogger Merel was bij One World Live in De Balie, Amsterdam! Een avond vol discussies op hoog niveau afgewisseld met mooie muziek om de hersenen broodnodige rust te geven. En dat alles rondom de nare vraag: "we stevenen af op een hel op aarde, hoe stoppen we dat?"

Als echte duurzaamheidsfan kon ik One World Live editie Groen Groener Groenst echt niet missen. Helemaal niet met mijn duurzaamheidsidolen Jan Rotmans en Marjan Minnesma die acte de présence geven. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen en werden meer dan waar gemaakt. Het enige probleem is om al mijn enthousiasme in 1 blog te stoppen (of zal ik er toch maar 10 schrijven?)… let the challenge begin! 

Geen vertrouwen in de overheid

Één ding dat duidelijk werd deze avond was dat we niet op de overheid hoeven te rekenen om Nederland duurzamer te maken. Hoe dat komt? Rotmans: “De Nederlandse politiek is vervlochten met multinationals zoals Shell en kan hierdoor geen maatregelen nemen die deze grote bedrijven schaden. Daarnaast zijn we ontzettend bureaucratisch en kennen we een falend innovatiebeleid. Ten slotte zijn we natuurlijk veredelde turfstokers, fossiele brandstoffen stoken zit nou eenmaal in ons DNA.” Pats, boem, dat kwam flink aan.

Maar we hebben toch allerlei verplichtingen als lidstaat van de EU? Zoals 20% energie besparen voor 2020? Rotmans: “Dit is niet juridisch strafrechtelijk vastgelegd, er komt geen sanctie als je het niet haalt”… En of de Nederlandse regering er zich dan aan gaat houden?

Hoera, het bedrijfsleven biedt een sprankje hoop!

Poeh, na deze sessie was muziek en een prettig verhaal van Anna Walraven van Future Fuel erg welkom om de geprikkelde hersencellen tot rust te brengen. De tweede ronde brak aan waarin Marjan Minnesma van actie-organisatie Urgenda het woord voerde. Zij kwam met een oplossing: “Wij hebben gewoon een plan om in 2030 fossielvrij te zijn.” En hoe Urgenda dat doet? “Wij willen samen met een hoop bedrijven Nederland duurzaam maken. We helpen voorlopers op het gebied van duurzaamheid en als de markt het oppakt dan gaan wij eruit”.

Urgenda helpt bijvoorbeeld The New Motion, een bedrijf dat streeft naar ongelimiteerde duurzame mobiliteit voor iedereen. Minnesma: "Wij zoeken bijvoorbeeld 50 bedrijven die samen elektrische auto's willen inkopen."

En wat kunnen wij doen ?

Ten slotte zaten Anna Chojnacka van de 1 procent club en Pauline Westendorp van Wij Krijgen Kippen aan tafel. Westendorp sprak de woorden die iedereen liever ontwijkt: “We stevenen af op een hel op aarde, we moeten vandaag aan de slag.” Wachten op de overheid of het bedrijfsleven om de klus te klaren is niet genoeg. Als actieve burger neem je zelf het heft in handen, zoek buren om gezamelijk goedkoop zonnepanelen in te kopen of begin een buurtmoestuin. Er zijn tal van burgerinitiatieven om je bij aan te sluiten, of begin er zelf een!

De boodschap van de avond? Neem je eigen verantwoordelijkheid en word een actieve burger, check de bedrijven die Urgenda steunt en koop hun spullen en hopelijk volgt de overheid dan uiteindelijk ook. We willen toch niet dat Nederland een hel op aarde wordt?

afbeelding van Merel
Merel Auteur

Ik ben een rasechte idealist onderwezen om via communicatie aan een duurzame wereld te werken. Naast dat ik blog voor Voor de Wereld van Morgen werk ik als zelfstandig ondernemer Communicatie voor Duurzaamheid. Ik ben aangesloten bij duurzaamheidscollectief Except Integrated Sustainability en samen werken we aan het fundament voor een duurzame samenleving. Wil je nog meer van me weten? Bezoek dan mijn blog, zoek me op op LinkedIn of volg me op twitter!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs