afbeelding van Chris
Chris Auteur

Ondernemen met een wonderboom in Haiti

Ondernemen met een wonderboom in Haiti: er zijn wel degelijk kansen om te ondernemen in dit land!

Haiti. De naam roept meteen allerlei associaties op, en vaak niet de fijnste: schrijnende armoede, politieke onrust en corruptie. En natuurlijk de aardbeving die in 2010 plaatsvond. Een associatie die zeker niet vaak wordt gemaakt is Haiti en zaken doen, laat staan succesvol zaken doen. En toch zijn er wel degelijk kansen in dit land, al moet je wel goed weten waar je aan begint.

Zelf zette ik in 2010 voor het eerst voet aan wal in Haiti. De aardbeving had net plaats gevonden en ik ging er voor Cordaid aan de slag als communicatiemedewerker in het veld. Het was het eerste avontuur in een serie van avonturen op dit eiland, dat gekenmerkt wordt door de dynamiek tussen twee totaal verschillende landen (Haiti en de Dominicaanse Republiek).

De Wonderboom Moringa

Een aantal maanden geleden begon ik aan mijn meest recent avontuur: ondernemen met de 'wonderboom' Moringa. Ik hoorde 2 jaar geleden voor het eerst over deze boom: de bladeren zijn ontdekt als een 'superfood', van de zaden kan hoogwaardige olie worden gemaakt, en het restmateriaal van het olieproductieproces kan worden gebruikt om goedkoop en effectief water te filteren. De boom groeit ook nog eens heel snel en is resistent, wat hem geschikt maakt in het kader van herbebossing.

Marktstudie naar Moringa

Moringa is op dit eiland bijna overal wel te vinden, dus ik vroeg me af: zou het mogelijk zijn om er op commerciele schaal iets mee te doen? En zo twee vliegen (het creeëren van lokale werkgelegenheid en herbebossing) in één klap te slaan? In samenwerking met de Ambassade en een Haitiaanse NGO (SFA) besloot ik een marktstudie te doen. Het uiteindelijke doel: exporteren van moringa producten naar de internationale markt in de VS en Europa. Criterium: de verbouw en uiteindelijke verwerking zou gedaan moeten worden door kleinschalige boeren (zgn 'smallholder farmers') - een grote groep van de Haitiaanse bevolking die vaak over het hoofd wordt gezien.

De studie werd begin dit jaar gepubliceerd. Het resultaat: alom positieve reacties, belangstelling van donoren voor een vervolgproject, en als klap op de vuurpijl: een eerste 'purchase order' van een groot Amerikaans bedrijf dat Moringa producten verkoopt in het Amerikaanse Whole Foods.

Het werd duidelijk dat er kansen lagen: Haiti licht heel gunstig t.o.v. de VS - één van de voornaamste markten waar Moringa bladpoeder al is ontdekt als een 'superfood'. Potentiële Amerikaanse kopers gaven aan interesse te hebben in onze producten, des te meer vanwege het goede verhaal waarmee ze zouden komen: duurzaam geproduceerd, en bijdragend aan zowel werkgelegenheid én herbebossing (in een land dat 98% ontbost is).

De studie werd begin dit jaar gepubliceerd. Het resultaat: alom positieve reacties, belangstelling van donoren voor een vervolgproject, en als klap op de vuurpijl: een eerste 'purchase order' van een groot Amerikaans bedrijf dat Moringa producten verkoopt in het Amerikaanse Whole Foods.

Volgende Stappen

'So what's next'? Het realiseren van de eerste purchase order is voor ons een 'proof of concept'; laten zien dat we met de boeren in het SFA cooperatief kunnen meedoen op de internationale markt. Om dit te doen werken nu hard aan het verhogen van de huidige Moringa productie en het verbeteren van de kwaliteit van ons bladpoeder. Dit doen we o.m. door de boeren te trainen in 'Good Manufacturing Processes (GMPs) m.b.t. verbouw, hygiene, en quality control. Het doel is om voor eind september dit jaar een eerste zending bladpoeder naar onze koper te sturen. En in 2016 moeten de eerste producten met ons moringa bladpoeder in de VS op de schappen liggen!

Ondernemen met een wonderboom in Haiti: te mooi om waar te zijn? Als het aan ons ligt niet!

Klik hier voor meer informatie over de SFA, de studie en het Moringa project in Haiti. Voor meer updates rondom dit en andere projecten waarmee ik bezig ben in Haiti en de Dominicaanse Republiek zie: www.TheGrowingDutchman.com

afbeelding van Chris
Chris Auteur

Hey! Ik ben Chris a.k.a. "The Growing Dutchman." De laatste jaren heb ik de wereld overgezworven op zoek naar manieren om de wereld te verbeteren. Ik ontwikkelde een passie voor alles dat gezond en duurzaam is. Begon te kijken hoe ik elke dag weer een beetje kon groeien (of dit nu van binnen of van buiten is). En raakte enthousiast over de manieren waarop ik mijn ervaringen, projecten en inzichten kon delen met anderen; manieren om anderen ook aan te zetten om de wereld iets beter achter te laten! Introduce: "The Growing Dutchman", een platform waar ik op leuke, toegankelijke manier wil laten zien dat wereldverbeteren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn! Volg mijn ervaringen, projecten en inspiratiebronnen en ontdek hoe jij ook op een makkelijke en leuke manier de wereld kunt verbeteren! Keep Growing!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs