afbeelding van Linda
Linda Auteur

Ondernemen is als bungeejumpen

Linda Vermaat legt uit hoe die sprong in het diepe je sterker maakt.

Linda: "Hoe ouder, hoe angstiger. Spring dus maar, want straks durf je misschien niet meer."
Linda: "Hoe ouder, hoe angstiger. Spring dus maar, want straks durf je misschien niet meer."

Spring maar in het diepe, hoor je vaak bij de start van een onderneming. Dat zeggen ze ook bij een bungeejump. Nu blijken de twee meer met elkaar gemeen te hebben, dan je in eerste instantie zou denken. Ik kom er alvast op drie:

1. Je moet echt zelf willen

Daar sta je dan... bovenop die brug om je heen kijkend, terwijl de wind in je gezicht blaast. Het voelt hoog, of nee wacht… het ís hoog. Stoppen kan op elk moment. Dus waarom zou je doorgaan?

Iedere ondernemer zal dat gevoel herkennen. Mijn advies: weet waarom je wilt starten, voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat. Wat is je missie? Hoe ga jij deze wereld beter maken, en waarom?

2. Je weet dat er risico’s zijn

Gelukkig kan je die risico’s beperken. Je waagt de sprong bij een betrouwbaar bungeejump bedrijf, die weet welk touw ze je geven. De instructeur kiest dit niet willekeurig, maar koppelt dit aan jouw gewicht. Om niks aan het toeval over te laten, moet je ter plekke op de weegschaal.

Voor ondernemers geldt hetzelfde: durven leunen op de juiste partners is essentieel. Op de leveranciers die jouw product produceren, de distributie voor je uitvoeren of je financieel ondersteunen. De kans op een goede match vergroot je door duidelijk te communiceren wat je zoekt en wat je in handen hebt. Onderbouw dit met cijfers, net zoals voor die sprong. De mensen van de bungeejump willen ook dat je eerst op de weegschaal komt staan, zodat ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Maar! Ook al heb je je zo goed voorbereid: je gewicht is gewogen, de match met het goede touw lijkt gemaakt, het bedrijf bestaat al 20 jaar... het kan een keer mis gaan. Dit is dan ook dé reden waarom uiteindelijk niet iedereen een sprong waagt of een bedrijf begint.

3. Dalen zul je

Je staat bovenaan, ademt goed in en springt de afgrond tegemoet. In het begin is ondernemen verschrikkelijk lastig. Klanten kennen jou en je product niet, je hebt nog weinig financiële draagkracht en doet alles zelf. Echter door die val, maak je meters waardoor je uiteindelijk weer omhoog komt. Je begrijpt beter wat je doet, welke klanten je bedient en hoe het spel in jouw markt gespeeld wordt.

Dat de val soms heel lang kan zijn bewijst impact ondernemer Narayana, van Bakeys edible cutlery. Deze pionier uit India komt met een alternatief voor plastic. Hij heeft acht jaar een uitputtend gevecht gevoerd. Zijn fabriek is meerdere keren gesloten, werknemers kregen niet betaald en zijn huis heeft als onderpand bij de bank meerdere keren verplicht te koop gestaan. Deze zware jaren hebben een tol ge-eist op zijn gezin, gezondheid en zelfvertrouwen.

Totdat begin dit jaar zijn video viraal ging. Het filmpje is meer dan honderd miljoen keer bekeken. Met als gevolg: orders vanuit de hele wereld, net als e-mails van investeerders. Narayna geloofde in zijn eigen succes, maar besefte dat hij eerst meters moest maken

Spring maar

Op mijn 18e verjaardag wilde ik graag bungeejumpen. Het was geweldig, maar als ik terug denk weet ik niet of ik - inmiddels 32 jaar - nog eens zal springen. Hoe ouder, hoe angstiger. Spring dus maar, want straks durf je misschien niet meer.

Jouw slimme idee een vliegende start geven?

Doe mee met de ASN Bank Wereldprijs en maak kans op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. Lees hier hoe je mee kunt doen.

afbeelding van Linda
Linda Auteur

Mensen die de gevestigde orde bevragen, niet bij de pakken neerzetten en met een alternatief komen, inspireren Linda. Haar zoektocht naar deze mensen heeft geleid tot het mede-opzetten van de Youth Food Movement & Professional Rebel. Vorig jaar is Linda gestart met de documentaire reeks Twentie Four: waarbij ze 24 ondernemers in 24 steden voor 24 uur volgt. Samen met Erik Loots is het haar missie om persoonlijke verhalen van impact ondernemers vast te leggen en te verspreiden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs