afbeelding van Katrien
Katrien Auteur

No waste diner smaakt naar meer

© Maartje Strijbis voor Foodguerilla
© Maartje Strijbis voor Foodguerilla

Foodguerilla zet succesvol 'no waste diner' neer in Pakhuis de Zwijger:

Foodguerilla zet zich samen met honderd andere initiatieven in voor meer bewustzijn op het gebied van voedsel. Dinsdag 5 maart kwam Tristram Stuart, de Britse waste hero, naar Pakhuis de Zwijger om Foodguerilla te helpen bij een plan om voedselverspilling in Nederland onder de aandacht te brengen. En natuurlijk om aan het schuiven bij een diner gemaakt van voedsel wat anders in de prullenbak zou zijn beland, samen met 125 deelnemers.

Een groep geïnspireerde initiatiefnemers staan 's middags te popelen om foodwaste-goeroe Tristram Stuart te ontmoeten. In 2009 organiseerde hij de eerste Feeding 5k in Londen. 5000 mensen genoten van een gratis maaltijd van producten die anders bij het afval terecht zouden komen. Nu reist hij de wereld over langs vergelijkbare initiatieven. Zo stond hij 5 maart in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger waar de voorbereidingen voor een Nederlandse Feeding 5k in volle gang waren.

5000 mensen genoten van een gratis maaltijd van producten die anders bij het afval terecht zouden komen

Picknick van voedsel-waste op de Dam?

De brainstorm begint zonder Tristram, hij komt rechtsreeks uit Brussel en heeft vertraging opgelopen. Een zaal vol jonge mensen die zich bezig houden met het mondiale voedselvraagstuk gaan samen een plan bedenken om foodwaste in Nederland definitief op de kaart te zetten. Hoe? Verschillende ideeën passeren de revue. Een foodwaste-picknick op de Dam, Waste-land (een foodwastefestival). Boer, consument, retailer. Alle partijen moeten bij het vraagstuk betrokken worden. En het grootse event met minimaal 5000 deelnemers zal in juni dit jaar plaatsvinden!

Let's beat Paris! Ambitieuze plannen

Joris, voorzitter van de Youth Food Movement (YFM), is blij dat er aandacht besteed wordt aan foodwaste. '5k wordt hét moment om voedselverspilling op de kaart te zetten in Nederland. We willen mensen raken, want het is een groot probleem. Het moet een mega groot evenement worden in Amsterdam, ik wil het beter doen dan Parijs!' Mariska heeft het Ministerie van Vitalisering opgericht en maakt heerlijke koekjes van oud brood om zo aandacht te vragen voor het foodwaste-probleem. 'Ik organiseer zelf op kleine schaal ook foodwaste-diners. Het event in Amsterdam zal zeker succesvol worden, hoe meer mensen hiermee in aanraking komen hoe beter'.

Tristram Stuart is direct enthousiast over de ideeën die uit de brainstorm komen. 'Amsterdam  is een super plek om een 5k te organiseren. Het potentieel van Nederland is unlimited'. Tristram vertelt over zijn jeugd en hoe hij begon met voedsel te verzamelen voor zijn varkens. Toen hij zag wat een mooi eten er werd weggegooid is hij gaan bedenken hoe dit anders kon. Uiteindelijk bedacht hij Feeding 5k.

Na de vruchtbare brainstorm begint het nowaste-diner waar 125 nieuwsgierigen op afkomen. Danny is samen met zijn collega's een avondje uit. 'Ik vind het een super goed idee, ik koop zelf in de supermarkt ook vaak de producten die over datum zijn,' vertelt hij. Op het menu vandaag staat een salade met verschillende groentes en croutons, een groente-kruiden soep en als toetje appeltjes uit de oven met room. Danny geniet van zijn maaltijd.

Toen Tristam zag wat een mooi eten er werd weggegooid ging hij nadenken over hoe dit anders kon

Think big and double it!

Tristram Stuart is erg enthousiast over de opkomst. 'I'm blown away. It's like meeting my family. I can go home now, these people are innovative and vibrant. Great people involved!' Zijn laatste tip aan de organisatie: Think big and double it!

Een zaal vol creatieve foodwaste-experts die samen de komende maanden gaan werken aan Feeding 5K in Nederland. Eet je ook mee in juni? Check de site van FoodGuerilla om op de hoogte te blijven!

afbeelding van Katrien
Katrien Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs