afbeelding van Iris
Iris Auteur

No Impact Week

Het gaat het niet om perfectie, maar om leren en bewustwording’, staat op de website van de derde No Impact Week die zondag 10 maart 2013 is gestart. Het woord fun valt vaak en zelfs afvallen wordt als argument genoemd voor duurzamer leven. Geen hoge lat en opgeheven vingertjes dus, maar een leuke manier om bezig te zijn met duurzaamheid.

Fun factor

Het Humanistisch Verbond Groningen start de No Impact Week met het vertonen van de film No Impact Man uit 2009. Ook hier een hoge fun factor. We volgen een jaar lang het gezin Beavan in New York die proberen hun footprint zo minimaal mogelijk te maken. Het twintig koppen tellende publiek schiet vaak in de lach en zit makkelijk de anderhalf uur uit. Na de film gaan we in gesprek over het thema duurzaamheid in ons eigen leven.

Geen hoge lat en opgeheven vingertjes, maar een leuke manier om bezig te zijn met duurzaamheid

Eigen invulling

Duurzaamheid is niet echt een duidelijk humanistisch speerpunt, maar toch lijkt iedereen die op deze middag is afgekomen, al vrij verduurzaamd. We hebben zelfs iemand in ons midden met een heus composttoilet thuis. Ik verbaas me over het jeugdige uiterlijk van een stel van over de 70, dat al ruim 50 jaar biologisch eet. Eindelijk een bewijs voor het nut van biologische eten, denk ik blij.

Uitdagen en verbinden

We hebben het dan ook niet zozeer over duurzame tips, maar meer over alle twijfels wat nou wel en niet goed is, hoe extreem je moet gaan, de houdbaarheid van duurzame keuzes en hoe anderen tegenover onze groene leefwijze staan. De No Impact Week en de film gaan uiteindelijk ook over hoe je samenleeft met anderen. No Impact Man raadt dan ook iedereen aan om voor al het andere lid te worden van een lokale groene organisatie. Het gaat namelijk vooral om de gemeenschap. Gebrek aan verbinding maakt afval namelijk iemand anders probleem.

Hebben we de wereld nou verbeterd door op deze koude zondagmiddag samen de film te bekijken? We hebben duurzaamheid in ieder geval weer even een uitdaging van ons samen gemaakt en die verbinding helpt altijd.

afbeelding van Iris
Iris Auteur

Duurzaam blogger, groene kok en mede-eigenaar Bruna&Bruna Online Storytelling

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs