afbeelding van Robin
Robin Auteur

Net als in de film: milieubewuste en actieve Maleisiërs

Eco filmfestival Maleisië
Eco filmfestival Maleisië

Met films de wereld verbeteren? De non-profit milieuorganisatie EcoKnights organiseert al 7 jaar het Eco filmfestival om een groter ecologisch bewustzijn te creëren in Maleisië. Lange en korte films, animaties en documentaires: het publiek was diep geraakt. Maar er was meer te vinden op het festivalterrein in Kuala Lumpur. Jong en oud slenterden langs kraampjes, volgden workshops en dansten op de milieusongs van bekende bands.

Inspiratie

Yasmin Rashid is de oprichtster van EcoKnights en tevens de initiatiefneemster van het Eco Filmfestival. Zeven jaar geleden ontwikkelde zij dit vernieuwende evenement voor het Maleisische publiek. "In 2008 werkten we met veel kinderen, scholen en gemeenschappen. Wij merkten dat mensen meer begrip toonden voor milieuproblemen en sneller leerden aan de hand van audiovisuele beelden." Dit was de inspiratie voor Yasmin.

Festival voor iedereen

"Aan de hand van workshops, tentoonstellingen en films bieden wij een platform waarop mensen zelf kunnen kiezen op wat voor manier zij in aanraking komen met de kwesties rondom het milieu." Het filmaanbod op het festival is ruim, en varieert van lokale tot grote internationale filmmakers. Yasmin vertelt over de film Sunset over Selungo van Ross Harrison. Een film over het tropisch regenwoud in Borneo waarin de bewoners van het eiland vechten voor hun thuis: "Tijdens de eerste tien minuten begon het publiek al te huilen. De films hebben een duidelijke impact op het publiek."

Maar hoe groot is het ecologisch bewustzijn van de Maleisische bevolking eigenlijk?

De laatste tien à vijftien jaar is naar mijn mening het ecologische bewustzijn in Maleisië toegenomen. Maar nu is de vraag: Hoe zet je bewustzijn om in actie? Dit is één van de grootste uitdagingen waar wij met het filmfestival verandering in willen brengen."aldus Yasmin. Op het festival worden de bezoekers dan ook aangemoedigd geld te doneren en zich in te schrijven voor lokale milieuacties.

Ecologisch bewuste bezoekers

Azlan (19) en Asyraf (20): twee vrijwilligers van de jongerenorganisatie One Malaysia for Youth, vertellen enthousiast dat ze voor het eerst op het festival zijn. Ook merken zij op dat steeds meer mensen milieubewust gaan leven: "Op school wordt aandacht besteed aan het milieu door ons te leren over recycling. Door de hele school staan recyclebakken," zegt Azlan met een biologische sapje in zijn hand. Asyraf voegt trots toe: "Sinds ik meer rekening hou met het milieu gooi ik mijn sigaretten niet meer op de grond, maar in de afvalbak."

Een groene toekomst

Het festival groeit nog elk jaar en mensen lijken de milieufilms steeds meer te waarderen. Yasmin heeft een duidelijk toekomstbeeld voor ogen: "Een bevolking die zich niet alleen maar van milieukwesties bewust is, maar ook actief meehelpt met het inperken van de ecologische issues." Met het filmfestival zal zij er alles aan doen om de komende jaren naar dit doel toe te werken

Robin en Maxime reizen voor Beyond Your World door Maleisië. Beyond Your World is een programma voor jonge bewuste journalisten. Robin en Maxime schrijven op Voor de Wereld van Morgen over wat zij tegenkomen en wat hen raakt.

afbeelding van Robin
Robin Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.386 blogs