afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Net als in de film!

By Jonathan Kos-Read CC BY-ND 2.0
By Jonathan Kos-Read CC BY-ND 2.0

Film heeft iets magisch. In de film lijkt alles mogelijk. Het verleden, heden en de toekomst worden ogenschijnlijk probleemloos nagebootst of gecreëerd. Met grootste effecten, adembenemende locaties en mooie mensen kluisteren ze de kijker helemaal vast aan beeldschermen. Maar waar we eigenlijk nooit bij stil staan is wat de impact van de productie van zo’n film eigenlijk is op onze planeet. Dit was het onderwerp van gesprek tijdens de Sustainable Sessions afgelopen woensdag in Amsterdam.

Het produceren van een film heeft nogal wat impact. Strawberry Earth nam daarom in 2011 het initiatief tot de Green Film Making Competition (GFMC) - een competitie die filmmakers uitdaagt hun productieprocessen te verduurzamen. "De Nederlandse filmsector loopt echt achter wanneer het gaat om duurzaamheid," zegt Chai Locher, Head of Development van GFMC. "Wij willen middels deze competitie producenten laten inzien wat er al gebeurt op het gebied van green film making en dat het ook echt iets voor ze kan betekenen."

De Green Film Making Competitie laat zien wat er al gebeurt op het gebied van green film making en dat het ook echt iets kan betekenen voor de industrie

Hoe?

Ok. Maar hoe kan de Nederlandse filmsector haar productieprocessen verduurzamen? Filmmakers, duurzame initiatiefnemers, creatieven en geïnteresseerden lieten zich tijdens de Sustainable Sessions inspireren door spraakmakende sprekers en gingen vervolgens met elkaar in gesprek over duurzame catering, slimme transportlogica, de inzet van duurzame middelen en recycling op de set.

Wat is het minste wat je zelf kan doen?

Key spreker van de dag was Peter Smith. Hij is oprichter van de Water & Waste Academy en betrokken bij Dopper. Dit is een initiatief ter promotie van kraanwater en het terugdringen van de berg plastic afval. "We leven in een wegwerp maatschappij. Maar waar is weg?" vraagt Peter Smith terecht. Hebben we enig besef van de hoeveelheden afval die we dagelijks weggooien? En dat dit ook ergens terecht komt: met een filmpje laat Smith zien wat de gevolgen zijn van ons weggooi gedrag.

Weet jij waar de spullen terecht komen die we dagelijks weggooien?

De boodschap van Smith; maak het simpel. Wat is het kleinste dat je zelf kan doen? Wacht niet tot anderen het doen, maar begin! Raap op straat dat flesje op en gooi het weg. Zorg wel voor toeschouwers en doe het met een lach :) dan volgt de rest vanzelf.

Start a movement

Start a Movement lijkt sowieso een rode draad deze middag. Ook Nic Balthazar (Vlaamse filmmaker) en FairPhone (eerste eerlijke telefoon) roepen op om een movement te creëren. "Wij, mensen met camera's, hebben een krachtig middel in handen. Wij kunnen in beeld brengen waar het om gaat en zo daadwerkelijk public support creëren," zegt Balthazar.

Spell it out for them

Met o.a. The Big Ask laat Balthazar zien hoe hij dit in België voor elkaar kreeg. Next step? Nederland! Hou hem in de gaten want de eerste volgers werden nog dezelfde middag gevonden! 

Wil je ook meedenken en je laten inspireren?

Dit was de eerste in een serie van Sustainable Sessions. Nog volop kans om er een bij te wonen dus! De volgende Sustainable Sessions vinden plaats op 1 oktober (12:30 - 17:00 uur) tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Voor details kijk op de website en houd de Facebook pagina in de gaten!

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs