afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Multinationals beginnen verpakkingsvrije supermarkt!

Het klinkt wat raar: één van de grootste vervuilers op het gebied van plastic verpakkingen gaat zero waste. Maar het gebeurt!

Foto: Loop
Foto: Loop

Verpakkingsvrij is al lang geen hype meer: deze trend wordt de laatste jaren alleen maar groter. En dat zien ook de grote multinationals. Daarom besloot een aantal bedrijven een nieuw systeem op te zetten, waarbij producten zónder verpakkingen kunnen worden thuisbezorgd.

Tijdens de World Economic Forum´s Annual Meeting kondigde een coalitie van de grootste consumentenproductenbedrijven samen met recyclaar TerraCycle een nieuw shoppingsysteem aan: Loop. “Met dit initiatief willen we de wereld veranderen. We moeten minder afhankelijk worden van wegwerpproducten en een makkelijke en verbeterde circulaire oplossing bieden aan consumenten”, verklaarde de coalitie. In de coalitie zitten onder andere Procter & Gamble, Nestle, PepsiCo, Unilever, The Body Shop, Coca-Cola European Partners, Danone en Jacobs Douwe Egberts. Bovendien hebben grote supermarkten waaronder Carrefour en Tesco en transportbedrijf UPS zich verbonden aan het plan.

 Loop

Verpakkingsvrije chocola? Yes please! Foto: Loop

Loop: een circulaire oplossing voor verpakte producten

Loop is een antwoord op een onderzoek van grote multinationals naar een circulaire keten. “Het doel was om een zero waste optie voor ’s werelds populairste consumentengoederen te geven, waarbij haalbaarheid en gemak voorop staan”. Ook werd de duurzaamheid getest door een Life Cycle Assessment. Dit voorjaar begint de pilot van Loop in Frankrijk en het noordoosten van de Verenigde Staten. Later in 2019 en 2020 moeten andere landen en gebieden worden toegevoegd.

 Loop

Luiers kunnen via Loop, Pampers en TerraCycle gerecycled worden. Foto: Loop

Online verpakkingsvrije supermarkt

Loop is eigenlijk een online verpakkingsvrije supermarkt. Je bestelling doe je op loopstore.com en wordt vervolgens thuisbezorgd in speciaal ontworpen duurzame verpakkingen die herbruikbaar of volledig recyclebaar zijn. Materialen als glas en speciaal plastic worden hiervoor gebruikt. Wanneer je als consument de verpakking weer teruggeeft aan de bezorger wordt het opnieuw gevuld of gerecycled. Van vaatwastabletten in een blik tot Haagen Das-ijs in een herbruikbare verpakking: zero waste wordt zo wel heel makkelijk.

 Loop

Zo werkt het. Foto: Loop

Verpakkingsvrij winkelen in Nederland

Het is nog niet bekend wanneer Loop in Nederland beschikbaar is. Wil je tot die tijd tóch iets doen aan het plasticprobleem? Dan kun je gelukkig ook nu al zelf aan de slag. In Nederland kun je bijvoorbeeld bij Loose in Enschede online je boodschappen bestellen. Ook Puur Bezorgd in Rotterdam biedt artikelen in herbruikbare verpakkingen. De webshop Leven Zonder Afval verkoopt ook een aantal etenswaren.

 Loop

De verpakking van Häagen-Dazs ging helemaal viral | Foto: Loop

ASN Bank werkt aan een nieuwe, schone wereld

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs