afbeelding van Meike
Meike Auteur

Movies that Matter: bijzondere ontmoetingen

Het contrast kon haast niet groter. Het behaaglijke gekrioel van bezoekers aan het Movies that Matter Festival in het Haagse Filmhuis en de enorme kou die buiten rondraasde. Een enorme keuze tussen films en documentaires en debatten onder leiding van moderators en filmmakers hielden de vele bezoekers tot diep in de avond bij elkaar. 

Het festival

Het film- en debatfestival Movies that Matter toont jaarlijks een week lang films en documentaires over mensenrechten, vrede, vrijheid en duurzaamheid. Drie films beleven op het festival hun wereldpremière en er schuiven diverse mensenrechtenactivisten, filmmakers en andere interessante sprekers aan. Bovendien is er dit jaar aandacht voor het aankomende Nederland-Rusland jaar, zijn er dagelijks muziekoptredens en is er een speciale Movies that Matter maaltijd voor tussen de films en debatten door. Reden genoeg om het barre weer te trotseren!

Soldier on the Roof: beeld van binnenuit

Voor Voor de Wereld van Morgen bezocht ik de documentaire Soldier on the Roof van Esther Hertog, een van de eerste getoonde documentaires op het festival. Ik zag een prachtig, integer portret van een Joodse enclave in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Documentairemaakster Esther Hertog was zelf aanwezig en vertelde de bezoekers hoe zij het vertrouwen won van de joodse gemeenschap en zo een tijd lang kon filmen wat het dagelijks leven, te midden vanthe Arabs, behelst.

Leven tussen die anderen

Esther is zelf opgegroeid in Israël en afgestudeerd als antroploog en woonde tijdens het filmen in een caravan in Hebron. Hier maakte zij een portret van het leven van mensen die precies weten wie ze wel en niet dulden, wie ze wel en niet helpen. Ze ging de straat op met kinderen uit de buurt die de situatie gewoon vonden, precies weten waar de vijand zich bevindt en ongegeneerd stenen gooien naar die anderen. Enkele bezoekers waren zelf pas in Hebron geweest en waren verbaasd over de openhartigheid die getoond wordt in de documentaire. Een waardevolle film, een bijzondere kennismaking en een mooie aftrap van een uniek festival.

To do

Nog niet geweest? Naast de 2 hoofdprogramma’s ‘A Matter Of Act’ en ‘Camera Justitia’ is er een randprogramma met verschillende andere vertoningen. Het festival duurt nog tot en met woensdag 27 maart, dus stort je nog gerust in een haast onuitputtelijke hoeveelheid films, documentaires en discussies!

afbeelding van Meike
Meike Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs