afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

(MIS)BEHAVING at TEDxUtrecht

© TEDxUtrecht
© TEDxUtrecht

Lucky me! Ik ben bij de tweede editie van TEDxUtrecht! Het thema: BEHAVE. In deze tech jungle schuilen tussen de hipsters, nerds en gadgets ook rake persoonlijke verhalen en kritiek op de digital age. De vraag van vandaag: Hoe horen wij ons te gedragen in dit nieuwe tijdperk?

Go Go GadgetDe eerste Talk is van Siert Wijnia van de Ultimaker, een 3D printer. Die mag op deze dag natuurlijk niet ontbreken: de volgende talkers refereren bijna allemaal hieraan. De 3D printer is duidelijk niet weg te denken uit ons toekomstbeeld.

Bij zo’n TEDx event hoort nu eenmaal een hashtag, dus tweet ik me bijna suf. En dat loont: en medeTweeter biedt me de mogelijkheid om zijn Google Glass te proberen. In de pauze sta ik dus hardop te praten tegen een bril: “Okay Glass... Take a picture!”

Terug in de zaal vliegt binnen de kortste keren een drone boven het publiek, van Kitso Epema. Hij wil drones in Kruger National Park gebruiken om neushoorns te beschermen tegen stropers. Welcome to the tech future!

Als Sandra y Richter voorstelt dat ze altijd en overal stroom wil kunnen bieden voor onze telefoons, zodat we altijd connected kunnen zijn, is de maat wel vol. Ik snak naar een verhaal zoals dat van Maaike de Lange, die een initiatief startte om juist af en toe te disconnecten. Ook Andrew Keen, Silicon Valley's Antichrist, roept: 'we have to learn to be alone again.' 

Vanuit Silicon Valley: We have to learn to be alone again

Be unreasonableNaast de techies zijn er ook genoeg sprekers die onze menselijke kant willen inspireren. Willemijn Verloop van Social Enterprise daagt ons uit om unreasonable te zijn, want alleen dan kan je de wereld veranderen. Alette Baartmans van Hack de Overheid wil het onderwijs ontwikkelen door middel van experimenten op school. Ze zegt bijvoorbeeld tegen kinderen: 'Als wij je niet uit kunnen leggen waarom je iets moet doen, dan hoef je ’t ook niet te doen.' Zo leren leerlingen al vroeg om kritisch na te denken over de rules and regulations waar onze huidige samenleving zo vol van is.

Laurens Vreekamp, leerkracht van het jaar, komt fietsend het podium op en vult het onderwerp onderwijs aan met cijfers: 'Hoeveel procent van wat je leert onthoud je als je het leest, bediscussieert, ervaart, of hoort?' Als het aan deze twee ligt kan er flink wat veranderen aan het onderwijs voor de toekomst!

De nieuwe onderwijzers: Als wij je niet kunnen uitleggen waarom je iets moet doen, dan hoef je t ook niet te doen

Wat is mijn plek in deze samenleving?Iedere spreker staat er met z’n eigen talent, spreekt en handelt vanuit persoonlijke overtuiging: Jef Staes en zijn rode aap spreken een eigen taal van 2D & 3D smart people, waarbij 3D de toekomst heeft. Ellis Bartholomeus leerde na een verkeersongeluk dat het leven ook een spel kan zijn: zij is nu gamification expert. Gerbrand van Melle verloor zijn vrouw en maakt nu van zijn herinneringen verwachtingen van chocola, Martijn Engelbregt werd ziek en leerde van zijn door onkruid overwoekerde tuin:  'Don’t fight your problems, work with them.' Ilco van der Linde roept het publiek op om allen met ons eigen talent aan te sluiten bij MasterPeace, en Karsu toont dat dat dus ook met activistische liedjes (vanaf 13:45) schrijven kan.

Information overloadVolg jij het allemaal nog? Na 18 TEDx filmpjes achter elkaar, maar dan live, ben je even gaar als de hele dag achter TED.com/talks, en blijft mijn aandacht er niet altijd even scherp bij: information overload! Ik tweet me nog steeds in de rondte om de leuke quotes te delen en vraag me inmiddels af waarom ik dat eigenlijk doe. @JefStaes, ben ik dan te 2D voor dit tijdperk?

Achteraf beklijft vooral de inspiratie om vanuit persoonlijke passie en overtuiging aan de slag te gaan. Dus: Wat is de norm voor Behaving in the 21st Century

… dit zou TEDx niet zijn als het geen inspirerende dag was geweest – maar hoe nu over tot actie? Waar maak jij je druk om?

Na deze dag is mijn devies: zet redelijkheid opzij en begin! :)

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs