afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

MINT het nieuwe groen

Heb je ook een groen hart en ben je net als ik een modeliefhebber? MINT fair helpt ons op weg en presenteert de mooiste forward fashion merken tijdens de Modefabriek: de halfjaarlijkse retail inkoop- en presentatiebeurs. Forward fashion staat voor fashionable kleding gemaakt met respect voor mens, dier en het milieu en MINT zorgt ervoor dat deze bijzondere merken een platform bij inkopers en winkels krijgen.

Mijn MINT groene hart

Als liefhebber van mooie kleding, en met de overtuiging dat deze verantwoord gemaakt en/ of tweedehands moet zijn, ben ik regelmatig op zoek naar dingen waar mijn eco-hart sneller van gaat kloppen. Dus toen ik voor de VDWVM-bloggerspool naar MINT mocht leek me dat een uitgelezen kans om nieuwe merken en producten te ontdekken. Nou, en in die missie ben ik geslaagd! Ik vertel jullie hier over een aantal mooie merken die ik tegen kwam en de verhalen erachter, die zijn nog mooier! 

MINT geel

Achter in één van de hallen van de Modefabriek was een gedeelte afgezet voor duurzame merken. Lag het aan mij of heerste hier ook inderdaad meer rust dan op de rest van de beurs? Ik werd in het MINT paviljoen al snel blij door de headwear van Yellow108. Prachtige hoeden en mutsen van gerecyclede- en rest materialen. Waarom de naam? Geel staat voor zonneschijn, plezier, intellect en energie, en 108 is de Pantone kleur voor helder geel. Deze mag op m'n verlanglijstje!

MINT granny

Grannys Finest is mijn persoonlijke favoriet. Ja, ik vind de sjaals en mutsen mooi, maar met name het verhaal is hart verwarmend. Door en door sociaal ondernemerschap! De warme breisels worden ontworpen door jonge ontwerpers, zij krijgen hiermee een kans om hun talenten te etaleren. Vervolgens worden de items door verschillende oma’s (oudere vrouwen) met de hand in elkaar gezet. Dit doen ze gezellig in groepsverband zodat eenzaamheid geen kans krijgt. Naast de breiclubs gaan ze regelmatig op een gezellig uitje. In elk item zit een kaartje met een persoonlijke boodschap van de Granny die het product gemaakt heeft. En natuurlijk stuur je dan een kaartje terug! De clubs lijken me zo gezellig, later wil ik ook best een breiende granny worden. Nog even oefenen..

MINT Ocean

Van de grannys ging ik over naar de vrolijke jonge dames van Ocean Republic. Sieraden en accessoires gemaakt van o.a. gerecycled brass (een mix van koper en zink). De hangers zijn afgietsels van items die ontwerpster Sophie op haar reizen vindt, veelal geïnspireerd door de zee. Ik kon ik het niet laten om een brass speerpunt aan te schaffen die nu mooi om mijn nek hangt. De hangers worden gemaakt in Indonesië en biedt daarmee werkgelegenheid aan een groep mensen.

Licht zonder fietsen

Fair+Fair bood ook producten die wel hip&fashionable waren maar niet bepaald draagbaar. Zo werd ik op slag verliefd op de bureaulampjes van The Upcycle. Gemaakt van oude fietsonderdelen van fietsen die eenzaam en verlaten in de stad stonden. Deze worden opgepikt en als ze niet meer als fiets te gebruiken zijn, uitklaar gehaald en upcycled in o.a. de lamp Light Up. Ze krijgen zelfs een led-lampje mee. Waar The Upcycle voor staat? Het stimuleren van handgemaakte producten, afval als basis voor creativiteit en lokaal produceren. Nog eentje voor op m'n verlanglijstje dus!

Van boven naar billen

En tot slot Van Hulley. Stuur je versleten overhemd aan ze op en in vijf dagen toveren zij dit om in een tof boxershort! Dit wordt met de hand gedaan door vrouwen die maar moeilijk aan het werk komen. Ze krijgen nu een gerichte opleiding, wat hun kans op werk in de toekomst vergroot. De broekjes zijn er voor zowel mannen als vrouwen. Bijvoorbeeld gemaakt van het overhemd van je vriend. Een gaaf cadeau! 

Ik ben weer ontzettend geïnspireerd geraakt tijdens MINT, en hopelijk jij ook door het lezen van dit stukje. Bekijk de merken eens online (of nog beter, in het echt) en jouw hart zal er vast en zeker ook warm van worden! 

afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

Vroeger vroeg ik me wel eens af waarom ik commerciële economie was gaan studeren. Met veel dingen die we leerden was ik het niet eens. Toen ontdekte ik sociaal ondernemerschap. En dat je business júist voor positieve verandering kunt inzetten. Hallelujah! Sinds die tijd ben ik enorm gepassioneerd over mijn vak. Ik heb vele verschillende (startende) ondernemers geholpen met het optimaliseren van hun plannen, met name betreffende hun marketing en communicatie strategie, het opzetten en managen van crowdfunding campagnes en het hosten van design thinking/ co-creatie bijeenkomsten. Dit doe ik nog steeds met veel liefde. Naast het helpen van andere ondernemers is het nu ook tijd om zelf een sociale onderneming op te zetten. Sinds ik tijdens één van de co-creatie events die ik organiseerde mensen van Healthy Seas ontmoette en hoorde wat er allemaal mogelijk is met Econyl, loop ik met het idee om een duurzame badmode lijn te starten. De afgelopen paar jaar heb ik veel uit een tas heb geleefd. Het grootste deel van de tijd heb ik in Zuid-Spanje doorgebracht. Met name in en rondom Granada. Daar leerde ik voor het eerst over de enorme problemen die droogte en daardoor verarming en verwoestijning van onze vruchtbare grond met zich meebrengen. Ik ben me hier verder in gaan verdiepen. Inmiddels is het voor mij één van de voornaamste dingen die ik in mijn leven wil doen, bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Met Turtles&Trees wil ik mijn passies combineren. Meer duurzame kleding beschikbaar maken die ook nog eens bijdraagt aan het opschonen van de oceanen, mensen het belang laten inzien van minder consumeren en bijdragen aan het herstellen van verwoestijnde landschappen. Turtles&Trees is een 'eco active lifestyle brand'. Producten die perfect passen in een levensstijl in de stad en met name ook daarbuiten. Zelf vind ik het héérlijk om in de natuur te zijn. Lekker actief; wandelen, fietsen, klimmen, yoga, zwemmen.. Daarvoor heb je vaak allerlei verschillende kleding en producten nodig. Niet handig wanneer je uit een tas leeft. Mijn doel is om mooie producten te ontwikkelen die multi-functioneel zijn. Zodat je minder nodig hebt, en de spullen die je hebt mooi zijn en lang mee gaan. Ik kan niet wachten om te horen welke avonturen mensen met Turtles&Trees producten gaan beleven, en om te zien hoeveel bomen we met zijn allen gaan planten! :)

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs