afbeelding van Lars
Lars Auteur

Minder illegale houtkap begint bij jezelf!

Stoor jij je ook altijd zo aan mensen die om de haverklap alles uitprinten? Het is misschien een cliché en al vaak gezegd, maar er worden bizar veel bomen gekapt voor al die papieren documenten. De behoefte aan papier is natuurlijk niet de enige reden voor de ontbossing van de aarde, maar wel eentje waar we vrij eenvoudig iets aan kunnen doen.

Illegaliteit als oorzaak

De gevolgen van houtkap zijn niet te overzien: klimaatverandering, bodemerosie, overstroming. Dat is ook niet zo gek, als je je realiseert dat er elk jaar 26.000 vierkante kilometer alleen al in Brazilië wordt gekapt! Dat is maar liefst 60% van Nederland. De oorzaak van al deze ellende is niet zozeer dát er hout gekapt wordt, maar dat dit op zeer grote schaal illegaal gebeurt. In Indonesië ligt dit percentage bijvoorbeeld op maar liefst 73%, terwijl dit een van de grootse houtproducenten ter wereld is. Er zijn al actieplannen opgezet deze illegaliteit tegen te gaan, maar is dit genoeg? Ik denk dat het gedrag door ons, de bevolking, er uiteindelijk voor zorgt dat de illegaliteit sterk wordt teruggedrongen en nagenoeg verdwijnt. Dat is natuurlijk een leuk plan, maar wat kunnen we dan doen? Vraag je jezelf natuurlijk af.

Wat kunnen wij doen?

Wij geven je een aantal handige tips. Zo brengen we samen illegale houtproductie terug. Een beter milieu begint immers bij jezelf.

  • Waar ik dit blog mee begon, is natuurlijk waarheid als een koe. Als we allemaal dat document op onze laptop lezen, hoeven we het natuurlijk niet ook nog eens uit te printen.
  • Er zijn tal van organisaties die het kappen van oerwouden tegen willen gaan. Die organisaties kunnen bestaan en kunnen ook daadwerkelijk pas wat betekenen als ze geld hebben. Dat geld groeit helaas niet aan de boom (grapje tussendoor moet kunnen) maar moet van ons als bevolking komen. Google eens op ‘boskappen tegengaan’ en er verschijnen direct een aantal organisaties die zich hiervoor inzetten.
  • Niet elk papier is dus legaal papier. Door producten te kopen die FSC-gelabeld zijn, weet je zeker dat er ‘eerlijk’ hout is gebruikt.

Het Westen, China en India hebben de grootste vraag en bovendien steeds grotere vraag naar consumptiegoederen. De grondstoffen die nodig zijn om deze consumptiegoederen te produceren, zijn veelal afkomstig van land wat eerder bos was. Denk aan de palmolie in onze koekjes, de soja in het voedsel van de plofkippen die wij eten en het bakje koffie ’s ochtends bij het wakker worden. Kies bewust met behulp van diverse keurmerken!

Conclusie: jij kan ook iets doen

De conclusie van dit blog is dat er nog veel dingen misgaan, maar dat jij er gelukkig ook iets aan kan doen. Gebruik wat minder papier, wijs anderen hier ook op, steun een organisatie en let op wat voor papier je koopt. You can do it!

Dit blog is geschreven in samenwerking met schrijfblokkenbedrukken.nl.

afbeelding van Lars
Lars Auteur

Online Marketing Specialist

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs