afbeelding van Diane
Diane Auteur

Microkrediet dichter bij huis

Zondag vertrek ik voor een aantal dagen naar Georgië en Azerbeidzjan. Ik ga samen met onze projectbeheerder Triple Jump (directeur Steven Evers en de regio manager Gerlof de Korte) ter plaatse  en twee van onze Raad van toezichtleden (Gera Voorrips en Hans Verhoef) een aantal dagen ‘het veld in’. Samen op bezoek bij de Microfinancieringsinstellingen, hun kantoren en vooral hun klanten.

Een paar dagen  weg van de theoretische discussies, hier in Den Haag, over sociale impact, risico’s en rentes. We gaan zelfs een vluchtelingenkamp bezoeken – ook daar worden leningen verstrekt. Die impact wil ik wel eens zien.

Azerbeidzjan is tegenwoordig het land waar wij met het ASN Novib Microkredietfonds het meest in beleggen. 9% van de portefeuille betreft inmiddels MFIs uit Azerbeidzjan, en 4% uit Georgië. Triple Jump heeft hier zelfs een eigen kantoor. Van oudsher was juist Zuid Amerika de regio waar wij het meeste financierde. Echter, de markt is daar redelijk ontwikkeld nu, en juist in de Kaukakus is er nu sterke vraag.

Wat wil ik gaan vinden? De standaard vraag: hoe heeft microkrediet hier mensen geholpen, en wat kan en moet er gebeuren om het effectiever te maken, maar ook specifieker: wat is de impact van onrust in de regio (Oekraïne, Rusland).

afbeelding van Diane
Diane Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs