afbeelding van Diane
Diane Auteur

Microfinance binnen grenzen

Deze week bezoek ik voor de ASN Bank microfinancieringsinstellingen, hun kantoren en vooral hun klanten in Georgië en Azerbeidzjan. Dit doe ik samen met de projectbeheerder Triple Jump: directeur Steven Evers en de regio manager Gerlof de Korte ter plaatse en twee leden van de Raad van toezicht: Gera Voorrips en Hans Verhoef.

GeorgiëVanochtend hadden we een bijzondere start. Eerst met de auto een stuk door Georgië, waar Gerlof ons bijpraatte over de politieke en economische ontwikkelingen. We reden lang door stille, onbebouwde gebieden. Vlak voor de grens dook een grote stad op met grijze flats. Het deed een beetje spookachtig aan. Gerlof vertelde dat hier in het communistische regime veel industrie (straaljagers, hoogovens) was, maar dat dit nu weg is. En er is veel werkloosheid is.

AzerbeidzjanBij de grens aangekomen lopen we naar Azerbeidzjan. Na de strenge grenscontrole (we hadden in Nederland al een lang visumtraject) rolt het leven gewoon door. Overal handelaars en taxichauffeurs die proberen iets bij te verdienen.

Wij worden bij de grens direct opgevangen door het management van Azercredit, waar ons fonds een 24% belang in heeft. Azercredit kent een hoge groei, 25% per jaar, en lijkt dit met behoud van kwaliteit te beheren. Ze hebben bijvoorbeeld een groot trainingsprogramma van nieuwe loan officers, en maken de senior loan officers ook verantwoordelijk voor de juniors.

Lening voor schapenHet eerste klantenbezoek is bij een boer met een lening voor 100 schapen. Daarnaast heeft hij met zijn vader vee en bijen. De lening had hij nodig, omdat hij al zijn schapen had moeten verkopen toen een familielid een hoge boete kreeg vanwege schuld bij een ongeluk. Was deze man niet meer geholpen met een goede auto/rechtsbijstandverzekering vraag ik me af, maar die zijn er hier (nog) niet. In ieder geval heeft hij zijn leven weer goed en snel kunnen opbouwen, en hij is zichtbaar tevreden en trots. Op de achtergrond op de foto zie je de beveiligde grens met Armenië.  

Daarna gaan we door naar een lokaal kantoor van Azercredit. Daar valt op dat er nauwelijks computers zijn, en wel heel veel loan officers. Qua computers is men bezig met een pilot met tablets voor de loanofficers, wat efficiënter en minder foutgevoelig zou moeten zijn.De dag wordt afgesloten op het kantoor waar men ons op een grote kaart Azerbeidzjan, de buurlanden en conflict/bezette gebieden zien. Een deel van Azerbeidzjan is bezet door Armenië, waardoor een deel van het land alleen bereikbaar is via Turkije of Iran. Ook in dat afgesloten gebied heeft Azercredit kantoren. Uiteraard is het veel kostbaarder voor ze om daar te opereren, maar gezien hun missie willen ze die markt ook bedienen, en gaan ze er gewoon de grens voor over.  Een aantal mooie beelden zijn nog interessant om te delen.  Hier een cash machine. Bijzonder aan deze machines is dat je echt transacties kunt doen. Klanten kunnen dus ook geld storten naar hun eigen rekening of rekeningen betalen. Een bankrekening is hier dus niet meer nodig.

De reclame op het pand van Azercredit: binnen 2-3 dagen is je aanvraag behandeld en er is een 6 maanden coulance periode als je niet kunt aflossen, dan betaal je alleen rente. Vooral voor tuinders of boeren met tegenvallende oogsten kan dit belangrijk zijn.

Als laatste bezoek nog een onderneemster met een damesmodewinkel. Zij koopt haar spullen in via internet, en haalt een omzet van circa 4000 USD per maand. Met een lening van circa USD3000 heeft ze extra kleding kunnen kopen.Een deel van het pand verhuurde ze aan haar broer die daar een snackbar in heeft, en met een werknemers in dienst zelfs USD 6000 omzet per maand heeft. Ook hij is klant van de bank.

Morgen gaan we op pad in Georgië

 

afbeelding van Diane
Diane Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs