afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Met goud kan je de dorst niet lessen: een reflectie op de VN-klimaattop in Lima

Onze toekomst? Die neem je zelf in de hand.

VN Jongerenvertegenwoordigers Ties en Soscha schoven aan bij de klimaatonderhandelingen in Lima in 2014 en blikken terug op hun ervaringen. Onderhandelen over akkoorden op hoog politiek niveau gaat er niet bepaald zacht aan toe: 'Regeringsleiders gaan in Parijs het definitieve klimaatakkoord bepalen, maar zetten zich daarmee niet in voor ónze toekomst.' 

Water ja, goud neeVoor de klimaattop was ik in Lima waar ik op een muur de tekst 'Agua sí, oro no' staan. Vrij vertaald: 'water ja, goud nee'. Tijdens de klimaatonderhandelingen hoorde ik verhalen voorbij komen over de (goud)mijnen in Peru. Hele dorpen zonder drinkwater, verschrikkelijke arbeidsomstandigheden en verwoeste natuur. De tekst op de muur bleef me bij. 

Terug in Nederland zocht ik op Google meer informatie over deze muur. De tekst leek mee een goede metafoor om mijn gevoel over de klimaatonderhandelingen uit te drukken. Agua sí, oro no. Met goud kun je de dorst niet lessen. De tekst bleek een slogan voor het conflict rond 1 mijn, waarvoor een heel meer zou moeten verdwijnen. Ik vond foto’s van lokale bewoners, van protesten, en van het meer. En toen snapte ik opeens heel erg goed waarom díe tekst daar in Lima op de muur stond.

Onderhandelen over klimaatHetzelfde gevoel overviel me toen de klimaatonderhandelingen tot hun eind kwamen in Lima. Het was zaterdagnacht, ongeveer half twee, ik had ruim twee weken nauwelijks geslapen en was inmiddels ook flink verkouden. Ik had mijn overwinning al in de pocket – de jongeren hebben flink mee mogen schrijven aan de Ministeriële Verklaring over Onderwijs – maar die dag ging het er best hard aan toe tijdens de onderhandelingen. Mensen suggereerden dat er überhaupt geen akkoord zou komen. Ik ging er weer vol tegenaan. Rond 11 uur kregen we een concept die we mochten bestuderen. Deze tekst was zo mager dat ik mij niet kon inbeelden dat de politici hiermee akkoord zouden gaan en zag uit naar de volgende ronde van op- en aanmerkingen.  

Akkoord in recordtijdIk zat lekker onderuit gezakt - de Peruviaanse VN voorzitter brabbelde op de achtergrond rustig door in het Spaans - toen ik een tik van de voorzitters hamer hoorde en het applaus om me heen losbarstte. Ik keek nog even op naar Ties voor bevestiging, maar het akkoord was inderdaad in een recordtijd van 20 seconden gesloten. Het gevoel van onmacht wat me toen bekroop was overweldigend. Een uur later werd dit gevoel versterkt: ik sprak een delegatie uit de Afrikaanse onderhandelingscoalitie. Zij vertelde me dat een groot deel van de ontwikkelingslanden nooit door heeft gehad dat de voorzitter nog om commentaar vroeg. Als een ware pokerspeler blufte hij om zijn lege hand heen, en won hij de jackpot alsnog: een akkoord was bereikt.

Geen plan voor de toekomstDit jaar bepalen onze regeringsleiders in Parijs hoe het definitieve akkoord eruit gaat zien, maar daarmee niet onze toekomst. Net zoals het binnen het kapitalisme geoorloofd is om het water van duizenden mensen te ontnemen – zolang je er maar voor betaalt – is het binnen de VN-klimaatonderhandelingen geoorloofd om je eigen prioriteiten genadeloos voorop te zeten – zolang iedereen maar vertegenwoordigd wordt aan de tafel.

Het is tijd voor een nieuwe retoriek, maar die zal niet binnen de VN beginnen. Het is aan jou en aan mij om wat ons in leven houdt voorop te gaan zetten: Agua sí, oro no!

afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Soscha en Max zijn de huidige Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties. Vanuit NJR zijn zij actief om de stem van de Nederlandse jongeren te horen en te laten horen. Daarvoor reizen ze het hele land door om op scholen en evenementen te spreken en de mening van de jongeren te horen. Ook zetten ze projecten op met de werkgroep Jong en Duurzaam om jongeren te betrekken bij het thema duurzaamheid en de VN. Zowel bij het High-level Political Forum on Sustainable Development, als bij de jaarlijkse Klimaattoppen en in de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven, zorgen zij dat de stem van jongeren goed gehoord wordt!

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.382 blogs