afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Met de windmolens van Schotland heb je zelfs energie teveel

In Schotland hebben windmolens voor het eerst meer energie geproduceerd dan dat er in het hele land werd verbruikt op één enkele dag.

Daar boven op de berg.... waait het hard. Bron: independant.co.uk

In Schotland hebben windmolens voor het eerst meer energie geproduceerd dan dat er in het hele land werd verbruikt op één enkele dag. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een onafhankelijk bestaan van fossiele brandstoffen.

Molentje, molentje op de berg....

Meer groene energie produceren dan nodig is: het lijkt een droom die te mooi is om waar te zijn. Maar zie eens hoe het Schotse landschap kan verrassen! Op een goede zomerdag werden er op de top van een Schotse berg windvlagen gemeten met de recordsnelheid van 185 kilometer per uur. Dat is een enorme hoeveelheid, waar je een heleboel windenergie mee kan opwekken. Het World Wildlife Fund Scotland berekende dat deze hoeveelheid energieproductie  maar liefst 106 procent besloeg van de totale benodigde hoeveelheid aan energie om alle Schotse huishoudens van energie te voorzien.

De toekomst door een groene bril

Het belooft een groene toekomst te worden voor Schotland. Als we de directeur van het World Wildlife Fund mogen geloven, gaan duurzame bronnen Schotland in het jaar 2016 meer dan de helft van de benodigde hoeveelheid energie opleveren.

Ook Nederland zit niet stil

Hoe zou het zijn als andere landen een voorbeeld nemen aan Schotland? Nederland is ook bezig aan een energietransitie, waar je in alle provincies van Nederland wat van merkt. We maakten een 12-delige serie Het bruist in heel Nederland waarin we laten zien wat er allemaal gebeurt op energiegebied. En in Almere nemen ze het klimaat wel heel serieus.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs