afbeelding van Amber
Amber Auteur

Merels start-up helpt Nederland van het gas af

De design-inductieplaten van MAKUS maken je keuken duurzamer én mooier.

MAKUS design-inductieplaat

Nederland heeft als doel gesteld om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Dit betekent dat maar liefst 7 miljoen woningen zo snel mogelijk van het gas af moeten. Zo’n grote overgang is niet eenvoudig, maar wel nodig. Gelukkig maakt Merel met haar prijswinnende onderneming MAKUS de overstap van koken op gas naar elektrisch koken aantrekkelijk.

Koken op gas verleden tijd

Het kabinet wil de gaskraan in 2030 definitief dichtdraaien. Dat is goed nieuws voor het klimaat omdat gasverbruik niet duurzaam is. De fossiele brandstof raakt op en bij verbranding van gas komt CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Nederlanders verbruiken gemiddeld 37 kubieke meter gas per jaar aan het koken op gas. Hoewel dit maar een klein deel van het totale gasverbruik is, zal ook de manier van koken duurzamer moeten worden om ervoor te zorgen dat Nederland volledig aardgasvrij wordt.

Inductie de meest duurzame optie

Volgens onderzoek van Milieu Centraal is het gebruik van een inductieplaat de meest duurzame manier van koken. Dit komt omdat je bij inductie gebruik maakt van een magnetische bodem die zorgt voor een snelle en efficiënte opwarming. Van alle vormen van koken wordt bij inductie dus de minste energie verbruikt. Zeker wanneer elektriciteit de komende jaren groener wordt, zal koken op inductieplaten alleen maar duurzamer worden.

Als koken op inductie zo’n duurzaam alternatief is, waarom is dan nog niet iedereen overgestapt? Volgens Merel Philippart, de oprichtster van de start-up MAKUS, komt dit door een gebrek aan aantrekkelijke duurzame producten voor het renoveren van woningen. Als producten er mooi uitzien, zal de verduurzaming van Nederland een stuk makkelijker worden volgens Merel. Dit is precies waar MAKUS voor staat: het decoreren van duurzaamheid.

Merel van MAKUS Foto: Josje Deekens

MAKUS ontwikkelt design-inductieplaten met een print waardoor ze mooi staan in de keuken. Hiermee stapt Merel af van het saaie zwarte design van de ‘gewone’ inductieplaten. "Met MAKUS wil ik de verbinding maken tussen de collectieve uitdaging – verduurzaming van de samenleving – en de individuele behoefte van mensen, namelijk een mooi product”.

ASN Bank Wereldprijs

In 2018 won Merel met haar onderneming MAKUS de Publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs in de categorie Klimaatbescherming. Door het meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs kreeg ze een podium waardoor ze haar idee verder kon ontwikkelen tot een echt product. Met het prijzengeld van 8632 euro kon ze een pilot uitvoeren en de inductieplaten testen. Uit deze testen bleek dat de gekozen inkt nog niet hittebestendig genoeg was. Daarom is Merel nu in gesprek met een Nederlands keukenbedrijf om gebruik te maken van een bestaande printtechniek.

Welke prints echt op de markt komen, zal nog uit verschillende testen moeten blijken. Volgens Merel is er vooral belangstelling voor de grafische prints en de verwachting is dat deze goed te ontwikkelen zijn. De MAKUS design-inductieplaten zullen waarschijnlijk eind 2019 verkrijgbaar zijn.

Publieksprijswinnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2018 Foto: Bart Maat

Wil je meer lezen over duurzame ondernemingen?

afbeelding van Amber
Amber Auteur

Stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.389 blogs