afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mensenrechtenhelden op het grote scherm

Deze drie indrukwekkende films wil je zien tijdens Movies that Matter in Den Haag.

The Borneo Case
Zwitser Bruno Manser verdween in zijn strijd tegen de ontbossing van Borneo

Het jaarlijkse film- en debatfestival van Movies that Matter staat weer voor de deur! Van vrijdag 24 maart tot en met zaterdag 1 april kun je in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag terecht voor indrukwekkende documentaires, speelfilms, muziek en debatten over mensenrechten.

Tijdens het festival worden ruim 60 speelfilms en documentaires getoond. Wij hebben het programma alvast doorgenomen en delen hier drie niet-te-missen films met je.

The Borneo Case

De Zwitserse milieuactivist Bruno Manser vertrok in 1984 naar Maleisië om daar in de jungle van Sarawak, Borneo samen met de lokale bevolking te protesteren tegen de houtkap. In 2000 werd Bruno gefilmd door een Zwitserse filmploeg en zij waren de laatsten die hem levend zagen: in datzelfde jaar verdween hij spoorloos in de jungle van het Maleisische Sarawak.

Manser zette zich samen met zijn vriend en activist Mutang Urud in tegen de grootschalige houtkap in het land. Mutang werd opgepakt, gemarteld en vluchtte naar Canada. Daar volgt hij de ontwikkelingen in zijn thuisland via Radio Free Sarawak en samen met hen zet Mutang het gevecht tegen de destructie van het oerwoud voort. Zo ontdekken ze hoe een Maleisische minister miljoenen dollars verdiende aan de illegale houtkap en die stopte in verscheidene buitenlandse vastgoedprojecten en bankrekeningen.

Een boeiende en verontrustende docu over hoe ‘s werelds oudste regenwoud in Borneo stukje bij beetje wordt omgehakt om plek te maken voor dammen en palmolieplantages.

What tomorrow brings

In een afgelegen, conservatief Afghaans dorpje richt de vrijgevochten Razia Jan de allereerste meisjesschool van het land op. Voor het eerst kunnen meisjes leren lezen en schrijven en hun hoop op een betere toekomst laten groeien. Maar de school stuit op verzet van conservatieve familieleden, de traditionele maatschappij en de dreiging van de Taliban. De zeventigjarige Razia Jan is haar leven niet altijd zeker.

In haar eigen jeugd groeide Razia Jan op in een minder conservatief deel van het land en studeerde ze zelfs in het buitenland. Ze herinnert zich betere tijden in haar thuisland en droomt ervan een beter Afghanistan te kunnen doorgeven aan de generaties vrouwen na haar. Gaat dit haar lukken?

Beeld uit What tomorrow brings

Tickling Giants

Je carriere als hartchirurg opgeven om aan de slag te gaan als komiek. Geen logische keuze wellicht maar Egyptenaar Bassem Youssef deed het. In de tijd dat de Arabische Lente plaatsvindt start hij met zijn satirische tv show ‘Al Bernameg’ en zijn show is al snel immens populair.

Het succes gaat echter gepaard met bedreigingen en intimidatie aan het adres van Youssef en zijn staf vanwege hun grappen. In de documentaire volg je Bassem Youssef en zijn team in hun strijd voor vrijheid van meningsuiting. In een land waar het gevaar en de dreiging van arrestatie heerst blijven ze humor inzetten om kritisch te zijn over de landelijke media, politiek en religie.

Korting voor ASN-klanten

ASN Bank sponsort Movies that Matter al sinds 1996 en als klant van ASN Bank krijg je twee kaartjes voor Movies that Matter (voor dezelfde voorstelling) voor de prijs van één (€ 10). Je dient hiervoor aan de kassa je ASN Wereldpas te laten zien of gebruik te maken van de actiecode ASN2017 bij je online bestelling. De voorverkoop start op donderdag 9 maart, op de website vind je het gehele programma.

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een goed idee of mooi initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs