afbeelding van Dine
Dine Auteur

Meet the judges

Marieke Eyksloot
Marieke Eyskoot

Ook dit jaar beslist een vakjury welke vijf projecten de ASN Bank Wereldprijs 2016 winnen. De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit ondernemers en specialisten. Mensen die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens, arbeidsrechten en klimaatverandering. We stellen ze graag aan je voor.

Algemeen Jurylid

Ineke van Zanten, mede-oprichter GreenWish en IdealenKompas

Ineke geeft dagelijks advies over het  opzetten van duurzame initiatieven of ondernemingen. Met haar kennis, ervaring en jarenlange praktijkervaring is zij een aanjager voor maatschappelijke innovatie. "Waar ik op let bij de projecten is of het een goed plan heeft, of het impact heeft en of het origineel is. Maar meer nog ga ik letten op de mens achter het project. Die zorgt er namelijk voor of een idee een succesvol wordt".

Duurzame energie, natuur en milieu

Ynzo van Zanten, oprichter GreenInc. en Chief Evangelist van Tony's Chocolonely

Ynzo is de storyteller van het chocoladebedrijf Tony's Chocolonely. Op andere dagen legt hij met zijn eigen GreenInc. de brug tussen duurzaamheid, strategie en communicatie. Het één is volgens hem onlosmakelijk verbonden met het ander. Ynzo is daarnaast coach en docent aan de Hogeschool van Amsterdam, spreker, en schrijver van verschillende luchtige boeken over duurzaamheid. Volgens Ynzo draait duurzaamheid op het doorbreken van gevestigde patronen om dingen op een betere manier te doen. Vaak is het heel simpel. Gewoon ergens beginnen. Want je hoeft niet perfect te zijn om iets goed(s) te doen.

Olof van der Gaag, directeur Nederlandse vereniging Duurzame Energie

"Duurzame energie is positieve energie", vindt Olof. Ondernemerschap en maatschappelijke winst gaan samen. Als directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie wil Olof zo snel mogelijk 100% duurzame energie in Nederland. Met samenwerking, lef en een goed humeur moet dat goedkomen!

Zorg en welzijn

Niek van Hengel, oprichter Granny's Finest

Tijdens een bezoek aan het verzorgingshuis, raakte Niek in gesprek met een dame die fanatiek zat te breien. Ze wist nog niet precies wat ze aan het maken was, of voor wie. Ze had niet veel familie of kennissen meer om voor te breien. Het was gewoon een manier om lekker bezig te blijven. Samen met Jip startte Niek na een onderzoek stichting Granny’s Finest. Hun handwerkclubs voor senioren zorgen ervoor dat ze gezamenlijk hun hobby kunnen uitoefenen en zo minder eenzaam zijn. De producten worden ontworpen door jonge creatieve talenten, zodat jong en oud leren van elkaar leren. "Daardoor zijn de producten duurzaam, kwalitatief goed en lief."

Daniëlla van Gennep, afdelingshoofd bij KNGF Geleidehonden

Daniëlla is sinds 2014 afdelingshoofd van KNGF Campus, het kennis- en innovatiecentrum van KNGF Geleidehonden, en heeft zeeën ervaring bij verschillende goede doelen. KNGF is een van de partners van de ASN Bank. Het is hun missie zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Ze doen nu onderzoek naar innovatieve technologie en naar de mogelijkheden om met andere soorten honden nog meer mensen met een beperking kwaliteit van leven te bieden.

Eerlijke handel, voeding en mode

Marieke Eyskoot, fairfashionspecialiste en schrijfster van het boek Talking Dress

Marieke zet eerlijke kleding en lifestyle op de kaart en brengt het verhaal achter je kleding tot leven. Duurzaamheid is voor haar een ideale liefdespartner: voorgoed, betrouwbaar, voordelig, stabiel, eerlijk, onmisbaar, creatief en positief! Ze is de auteur van de eerste Nederlandstalige gids voor iedereen die op zoek is naar een groene en faire garderobe: Talking Dress. Deze gids staat vol tips over wat je zelf kunt doen en natuurlijk waar je je duurzame outfit kunt kopen! Van shoptips tot was-instructies. van ruilideeën tot DIY's. Op dit moment werkt Marieke aan een duurzame lifestyle gids vol met tips op het gebied van eerlijke lifestyle.

Boris Alberda, manager innovation bij Oxfam Novib

Boris is een groot voorstander van duurzame ontwikkeling met als voorliefde sociaal ondernemerschap. Hij stond als boardmember van de social business incubator aan de wieg van oa. een 3D-print bedrijf in Tanzania, een waterbedrijf in India, een uitzendbureau in Zuid Afrika en een App voor farmers in India waarmee ze weten hoe ze nu voor hen relevante ziektes kunnen bestrijden. Boris neemt zijn ervaring mee met innovatie voor bedrijven als Philips, Unilever, IBM, Sanoma, ABNAMRO en Sundio. Hij paste dat toe bij Unicef en Cordaid en nu bij Oxfam Novib als Innovatie manager.

Veiligheid en sociale cohesie

Tom van de Beek, The Tipping Point

Met zijn organistie The Tipping Point helpt Tom de samenleving te kantelen naar een mooie, eerlijke en duurzamere wereld. Hierbij neemt de hernieuwde verbinding tussen mens en natuur een centrale plaats in. Door zowel het opzetten van eigen social ventures (bijvoorbeeld de KantoorKaravaan of SustainsVille) als het helpen van andere organisaties hun 'tipping point' te bereiken, wil Tom de systemische weeffouten in de huidige economie aan de kaak stellen. Via het NatuurCollege zet hij de 'binnenkant van duurzaamheid' structureel op de kaart.

Gerd Junne, The Network University (TNU)

Gerd is auteur van alternatieve jaarverslagen in de jaren 70 met de focus op wapenproductie, analyse van technologische wedloop in de Jaren ’80 en ’90 en van geweld in ‘fragiele staten’ in de laatste 10 jaar. Specialisme: Internationale betrekkingen, conflict studies (vooral post-conflict development), migratie en ontwikkeling en e-learning. Visie: De noodzaak van duurzaamheid vergt nieuwe vormen van mondiale samenwerking en aansturing, precies het tegendeel van wat er op dit moment plaatsvindt.

Kinderrechten en onderwijs

Davina Feeléus, Plan Nederland

Vanuit haar functie bij Plan Nederland werkt Davina samen met het bedrijfsleven om onder meer kinderarbeid tegen te gaan, onderwijs te stimuleren en hun toekomstkansen te vergroten. "Kinderen zijn puur in hun doen en laten en bezitten een enorme bron aan energie". Volgens Davina zijn ze in staat het beste uit hunzelf én hun dag te halen. Dat moet worden gestimuleerd. Op school, tijdens het sporten of het spelen met leeftijdsgenootjes. Kinderen horen niet thuis in mijnen, op straat of in sweat shops, maar horen zich te ontwikkelen tot wie ze zelf willen zijn.

Thijs Struijk, Groene Generatie

Volgens Thijs moeten kinderen in ieder geval de kans krijgen om behendig te worden met onderwerpen als mensenrechten, ecologie en innovatie. Toekomstgericht onderwijs is een kinderrecht. In 2014 sloot zijn bedrijf de Groene Generatie samen met 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer een verdrag om duurzaamheid in het onderwijs te stimuleren. En dit jaar lanceerde hij na een geslaagde crowdfundingscampagne de onderwijskeuzegids van toekomst, met de naam ToekomstBehendig.nl. "Als jurylid voor het thema kinderrechten en onderwijs ben ik vooral benieuwd hoe jij zorgt dat kinderen toekomstbehendig kunnen worden".

afbeelding van Dine
Dine Auteur

22-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Passies liggen bij koken, filosofie en fitness. Tijdens mijn afstuderen focus ik op het bevorderen van afvalscheiding en -reductie. Heb je tips?

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs