afbeelding van Margot
Margot Auteur

Meester Bart: de middelbare school als aardige mensen fabriek

In gesprek met Meester Bart

Meester Bart

Bart Ongering, ook wel bekend als Meester Bart, is docent Engels en staat dit jaar voor het achtste jaar voor de klas. Hij is natuurlijk bekend geworden van zijn blog over zijn leerlingen en zijn columns in de Trouw. Ik sprak met hem over het onderwijs, zijn docentschap en hoe hij daarin aandacht geeft aan maatschappelijke thema’s.

Onderwijzersbloed

Als je Bart zijn stukken leest, dan merk je zijn liefde voor het vak al gauw.  Leerlingen mogen hem graag en ze kunnen dingen waar ze mee zitten bij hem kwijt. Over zijn passie voor het docentschap zegt hij:

“Enerzijds zit het in mijn bloed. Ik heb veel familieleden die docent zijn. En ik krijg gewoon heel veel energie van die kinderen. Dat is iets wat ik voel. Ik word gewoon blij als ik hun gezichten zie.”

Aardige mensen

Bart gaat verder dan alleen het overbrengen van de Engelse taal. Engels is voor hem een middel om de kinderen te bereiken. Hij vindt dat hij als docent ook een maatschappelijk rol heeft: "Ik probeer mijn leerlingen op te voeden tot aardige mensen."

Bart besteedt in zijn lessen ook aandacht aan maatschappelijke thema’s. Dat doet hij vooral aan de hand van wat de leerlingen hem vragen. Meestal stellen zijn leerlingen hem vragen over iets wat op dat moment speelt, bijvoorbeeld over verschillen die er zijn tussen mensen of over racisme.

“Ik wil dat ze klaar zijn om hun mening op een dusdanige manier te uiten dat anderen daar waardering voor hebben en dat zij net zo kunnen luisteren en kunnen openstaan voor datgene wat een ander vindt.”

Eigenlijk praat hij overal wel over met zijn leerlingen, vertelt Bart, er zijn geen thema’s die hij moeilijk vindt om te bespreken. Ook het bewaren van de balans tussen Engels en de maatschappelijke onderwerpen vormt voor hem geen enkel probleem. Als docent moet hij daarin keuzes maken; er is natuurlijk een bepaald programma en dat krijgt hij aan het eind van het jaar gewoon af. Wat af en toe lastig is, is om te bepalen waar de opvoedende rol van een docent ophoudt:

“Je wilt een kind graag helpen. Wanneer een leerling bijvoorbeeld veel thuis zit, thuis de dienst uitmaakt en moeder doet niks. Moet je die leerling ophalen of niet? […] Hoe ver moet je gaan?”

Dit soort dilemma’s lost Bart vooral gevoelsmatig op en het hangt er natuurlijk ook van af hoeveel tijd hij heeft om dit soort dingen wel of niet te doen.

Hoe kan het onderwijs beter?

Wat er vooral beter kan in het onderwijs volgens Bart is het leveren van maatwerk. Hij vindt dat kinderen de kans zouden moeten krijgen om verschillende vakken op verschillende niveaus te volgen:

“Dat mag een stuk losser van mij. Maar als dat mogelijk wordt, dan moet het vervolgonderwijs daar wel iets aan doen. Als dat bij het oude blijft, heb je er nog niks aan.”

En daarnaast gaat het om logische dingen als kleinere klassen en meer tijd voor docenten om ook samen lessen voor te bereiden. Ook zou het goed zijn dat docenten die dat kunnen, aandacht besteden aan maatschappelijke onderwerpen. En dat ze het er onderling over hebben zodat er wel aandacht voor is, maar er niet in iedere les over hetzelfde wordt gepraat. Bovendien moeten docenten ook de kinderen bijblijven. Leerlingen hebben docenten ingehaald als het gaat om gebruik van telefoons, computers et cetera. Docenten moeten net zo goed blijven leren om de leerlingen te kunnen geven wat ze nodig hebben voor de toekomst.

What goes around comes around

Meester Bart is niet alleen maatschappelijk betrokken en betrokken bij zijn leerlingen, zijn leerlingen zijn dat andersom ook:

“Wat ik vanmorgen had… Ik heb mijn leerlingen kennis gegeven dat ik volgend jaar ga trouwen. En dan zijn er direct een aantal leerlingen die zich als wedding planner opwerpen. Ze komen met allerlei ideeën. […] Ik weet dat het wel aankomt, ik vind dat wel echt lief.”

afbeelding van Margot
Margot Auteur

MSc Environmental Sustainability | Hart voor natuur, milieu en échte duurzaamheid | Allergisch voor onrecht en hebzucht | Liefhebber van (Ghandi) quotes zoals “wees de verandering die je wilt zien in de wereld”

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs