afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Meer vis eten is gezond, maar hoe houd je het duurzaam?

Regelmatig worden vissoorten met uitsterven bedreigd als gevolg van overbevissing. Wat is de stand van de zee anno 2016?

FaceMePLS, Flickr, CC BY 2.0
FaceMePLS, Flickr, CC BY 2.0

Als we de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen, doen we er goed aan om meer vis te eten. Maar lang niet alle vis wordt duurzaam gevangen, laat staan dat er rekening gehouden wordt met de generatie na ons. Regelmatig worden vissoorten met uitsterven bedreigd als gevolg van overbevissing. Wat is de stand van de zee anno 2016?

In onze eigen Noordzee zwemt ongeveer 11 tot 15 miljoen ton vis, bestaande uit meer dan 145 verschillende soorten in het Nederlandse deel. Volgens de online encyclopedie van Ecomare concentreert de visserij op de Noordzee zich op ongeveer 25 vissoorten: van kabeljauw tot platvis en van haring tot makreel. In totaal vangen we jaarlijks ongeveer 3 tot 3,5 miljoen ton vis. Dat is gelijk aan 50 tot 60 kilo per hectare. In vergelijking met andere zeeën geldt de Noordzee daarmee als zeer zwaar bevist.

 

In de Noordzee zwemt ongeveer 11 tot 15 miljoen ton vis, bestaande uit meer dan 145 verschillende soorten in het Nederlandse deel.

Wie mag hoeveel vis vangen?

Ieder jaar stellen Europese visserijministers vast hoeveel vis er gevangen mag worden en door wie. Wetenschappers die zicht hebben op de huidige visbestanden geven hierover advies, maar dat leggen de ministers nog wel eens naast zich neer.

Hoewel in het nieuwe Gemeenschappelijke Visserijbeleid is afgesproken dat overbevissing in 2015 beëindigd moest worden, zijn meer dan 40 procent van de Atlantische en Noordzee-visbestanden nog altijd overbevist.

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft voor 2016 geadviseerd om minder blauwe wijting en makreel te vissen en de vangst van horsmakreel mag iets toenemen.

Duurzame vis: het bestaat nog

Hoewel er dus nog steeds sprake is van forse overbevissing, hoeven we vis gelukkig niet volledig van ons menu te schrappen. Er wordt namelijk ook duurzaam gevist, waarbij de kans op bijvangst kleiner is en er goed gelet wordt op de visstanden. De vis die op deze manier gevangen wordt, krijgt het MSC-keurmerk. Als je liever een gekweekt visje of schelpdier eet, garandeert het ASC-keurmerk dat er extra aandacht wordt besteed aan het behoud van de natuurlijke leefomgeving van vissen.

Wie denkt met het label ‘biologische vis’ wilde vis te kopen, heeft het mis. Je zou misschien denken dat het bij biologische vis gaat om wilde vis die fijn kan rondzwemmen en zich kan voeden en voortplanten. Maar het label ‘biologisch’ draait erom dat het controleerbaar is en dat is met wilde vis simpelweg niet te doen. Wanneer je ‘biologische vis’ koopt, krijg je een gekweekte vis die geen antibiotica, chemicaliën of andere rommel te eten heeft gekregen en genoeg ruimte heeft gehad om rond te zwemmen.

Wat kun je zelf doen?

Wie graag een steentje bij wil dragen aan een goed voortbestaan van de vis, kan het beste:

- Af en toe kiezen voor vergeten vis. In plaats van een visstickje of pangasiusfilet kun je ook schelvis bereiden.

- De Viswijzer raadplegen. Ieder jaar wordt deze bijgewerkt. Je kunt precies zien welke vis duurzaam is, aan de hand van kleuren. Blauw en groen is goed, geel is een tweede keuze en rood moet je niet kopen.

- Vis met het MSC- of ASC-keurmerk kopen. Deze vis is duurzaam gevangen.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.389 blogs