afbeelding van Daniëlle
Daniëlle Auteur

Meer dan harde knaken alleen op dag vier Your Bricks Masterclass

Geen ingewikkelde berekeningen, cijfertjes en economische modellen maar alle middelen die je nodig hebt om jouw droom een stuk dichter bij de werkelijkheid te brengen. Dat is het thema waar we het deze zaterdag over gaan hebben.

Wat je wilt waarmaken in het leven is net een picknick

Dat een plan realiseren niet alleen slaagt met een zak geld, wordt al snel duidelijk als Juul Martin, waarmaker en spreker, de dag aftrapt. Enthousiast en bevlogen vertelt hij hoe hij 2,5 jaar geleden zichzelf de vraag stelde of je zonder geld een huis kunt bouwen met spullen die over zijn en mensen die bereid zijn een handje te helpen. Het feit dat het Huis van Overvloed inmiddels in Nijmegen staat te pronken en nu een heuse werk- en ontmoetingsplek is voor mensen die hun dromen willen waarmaken, geeft antwoord op deze vraag. Juul vergelijkt het met een spontaan idee voor een picknick. 'Je weet nooit precies wat het wordt maar je kent allemaal wel iemand die iets over heeft en mee wil brengen om de picknick te laten slagen.' Het draait allemaal om de kracht van sociale overwaarde en het principe van Durftevragen.

If you build it, they will come

Wanhoop heeft Juul nooit ervaren. Onwetend en naïef begonnen, niet wetend of het plan zou slagen, waren het onderzoek en de weg er naar toe voor hem waardevoller dan het doel op zich. Zijn succesformule om mensen te activeren en mee te krijgen, is eenvoudig. Roep overal wat je wilt, heb beelden en verhalen en begin gewoon.

Niet denken maar doen

Na deze inspirerende peptalk sluit ik aan bij team geel. Iedereen heeft zijn kick-ass doel concreet. Tijd om het aan de buitenwereld te tonen! Sommigen hebben al een filmpje op Facebook gepost, een ander staat met haar plan in de krant. Er wordt echter ook geaarzeld, want het voelt ook wel veilig en vertrouwd om je droom dicht bij je te houden. En wat nou als iemand anders er met jouw idee vandoor gaat? Door er toch mee naar buiten te treden en anderen er enthousiast voor te maken, zorg je er echter voor dat je anderen makkelijker kunt benaderen om te helpen, niet alleen met geld maar ook met kennis, diensten en spullen. Zoek vooral niet eerst alles tot in de puntjes uit, maar ga aan de slag. Alleen dan kom je weer tot nieuwe inzichten.

Show me the money

Na een (h)eerlijke lunch start de tweede inspiratiesessie maar niet voordat we onze spieren hebben losgemaakt en onze gedachtes losgelaten door een geïmproviseerde danssessie die eindigt in een polonaise. We zijn er weer klaar voor!

Na het crowdsourcing-voorbeeld van vanochtend, is het nu tijd voor de harde knaken. Asceline Groot, mede-initiator van Your Bricks en sponsormanager bij de ASN Bank, legt uit dat geld slechts een ruilmiddel is om iets voor elkaar te krijgen. Maar hoe kom je aan dat geld om jouw plan naar een hoger niveau te tillen? Met sprekende praktijkvoorbeelden geeft Asceline tips en tricks over de verschillende investeerders. Zo leren we bijvoorbeeld dat een fonds aanschrijven pas zinvol is als je ook echt kans maakt. Het IdealenKompas is een handige tool, om te kijken of je in aanmerking komt voor een fonds, of om andere manieren van hulp en steun te vinden. Bedenk ook van te voren hoe je de continuïteit in je onderneming houdt. Hoe ga je groeien, opschalen of blijf je op hetzelfde niveau en wat is je verdienmodel? Een laatste handige tip om dit voor jezelf inzichtelijk te maken is het Business Model Canvas.

Nadat in tweetallen is gebrainstormd over de rechterkant van de begroting (hoe komt er geld binnen?), sluiten we de dag af in een grote kring en vertelt iedereen zijn kick-ass doel aan de groep; concreet, zelfverzekerd en vol overtuiging. Jullie komen er wel!

afbeelding van Daniëlle
Daniëlle Auteur

Doordat de overheid zich steeds meer terugtrekt, worden burgers gedwongen het heft in eigen hand te nemen. Dit biedt ook mooie kansen. Door mijn stedenbouwkundige achtergrond en vrijwilligerswerk bij Stichting De Bakkerij ondervind ik steeds weer de kracht van het samen creëren, waarbij de inbreng van eindgebruikers onmisbaar is. Het inspireert mij als bewoners en ondernemers zelf het initiatief nemen om hun woon- en leefomgeving te verbeteren en op die manier de betrokkenheid bij hun wijk en tussen bewoners onderling wordt versterkt. Ik vind het hierbij belangrijk dat fysieke en sociale ingrepen hand in hand gaan. Ook op het terrein van zorg en welzijn komen in toenemende mate taken bij het particulier initiatief te liggen. In mijn rol als adviseur bij de K.F. Hein Stichting houd ik mij bij het fonds studie en individuele noden bezig met dergelijke sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Vanuit mijn passie en persoonlijke interesses blog ik graag voor VDWVM over events waarbij lokale bottom-up initiatieven, sociale cohesie en sociaal-fysieke gebiedsontwikkeling centraal staan.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.369 blogs