afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Marjan van Aubel is de Radicale Vernieuwer van 2015

Haar tafel die binnenshuis energie opwekt leverde haar deze titel op

Marjan van Aubel bij haar tafel die binnenshuis energie opwekt

Marjan van Aubel is de grote winnaar van de Radicale Vernieuwers 2015. Zij ontwierp een tafel die je telefoon kan opladen. Het meest bijzondere is dat de tafel dit binnenshuis doet. Met haar bedrijf Caventou integreert ze zonnecellen in meubels, om zo energie te onttrekken uit kleur en daglicht. Dit idee sprak de jury erg aan.

Een veelbelovende start

Een belangrijk onderdeel van haar ontwerp was de esthetiek. Aan Vrij Nederland, de organisator van de wedstrijd, liet ze weten dat haar design wel aantrekkelijk moet zijn, 'anders wil niemand het'. Binnenkort gaat ze in Zuid-Korea langs bij fabrikanten van zonnecellen in de hoop haar 'oplaad-tafel' op de markt te kunnen brengen. Het feit dat ze de prijs wist te winnen is in ieder geval al veelbelovend. Wat nog meer bijzonder is aan het ontwerp van Marjan, is dat de zonnecellen in meerdere meubels en ramen gebruikt kunnen worden. Na een tafel volgen bijvoorbeeld stoelen, (glas-in-lood) ramen of deuren.

Tien radicale vernieuwers

De winnaar werd op 9 febrauri bekendgemaakt in de Nacht van de Radicale Vernieuwers. Er waren in totaal tien finalisten, waaronder Seepje (100% plantaardig en fairtrade wasmiddel), SmartCrusher (maakt beton en cement circulair en reduceert daarmee de CO2-uitstoot, was in 2014 de winnaar van de ASN Bank Wereldprijs) en Coleoptera (bioplastic gemaakt van het pantser van insecten). De publieksprijs ging naar De Nederlandse School. Door middel van onderzoeken, ontwerpen en ondernemen krijgen docenten met deze opleiding de tools om radicale veranderingen in het onderwijs te bewerkstelligen op hun eigen school.

Radicale Vernieuwers is een initiatief van Kennisland, Vrij Nederland en Vandejong. Lees alles over de tien finalisten.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs