afbeelding van Elleke
Elleke Auteur

Loodgieters kunnen de wereld redden

De aarde is aan het opwarmen en dat heeft grote gevolgen. De zeespiegel stijgt en overal ter wereld komen periodes van grote droogte voor. We hebben dan ook allemaal een verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen en minder energie te verbruiken. Ik geef alvast 1 ding weg: het is helemaal niet moeilijk om duurzamer met energie om te gaan.

Er zijn bijvoorbeeld verschillende loodgieterswerkzaamheden die energie voor ons besparen zonder dat we dit zelf doorhebben. Dit zijn de beste manieren om duurzamer te leven omdat deze totaal geen invloed hebben op ons dagelijks leven.

Duurzamer gasverbruik

In Nederlandse huishoudens vertegenwoordigt de gasrekening vaak de hoogste maandelijkse energiekosten. Door hier duurzamer mee om te gaan draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaar je ook nog eens een hoop geld. Een besparing op gas is dus ook nog eens een slimme financiële beslissing. Een manier waarop een loodgieter kan helpen om minder gas te verbruiken is met de installatie van een hr-ketel. Dit type ketel verbruikt een stuk minder energie dan een normale verwarmingsketel. De verwarming en douche worden nog steeds net zo warm met een hr-ketel en vaak wordt het water ook nog eens een stuk sneller verwarmd. Als een hr-ketel in combinatie met een slimme thermostaat wordt gebruikt dan geniet je tevens van meer gemak terwijl je duurzamer met energie omgaat. De loodgieter kan helpen om deze dingen in huis toe te passen.

Duurzamer met water omgaan

Voor veel mensen staan loodgieterswerkzaamheden synoniem voor het werken aan waterleidingen en rioleringen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de loodgieter werkzaamheden kan verrichten waardoor je duurzamer met water om kan gaan in huis. Hij of zij kan bijvoorbeeld advies geven bij de aankoop van een wasmachine of afwasmachine die minder water verbruikt tijdens het wassen. De vaat en wasgoed wordt in deze apparaten net zo schoon als wanneer er meer water wordt verbruikt. Ook bij deze toepassing heb je daarom zelf niet door dat je water en energie aan het besparen bent. Een andere werkzaamheid waar een loodgieter je bij kan helpen is het installeren van waterbesparende kranen en douchekoppen. Deze toepassingen zorgen ervoor dat water beter benut wordt en dat je hierdoor minder water hoeft te gebruiken om het zelfde resultaat te behalen. Opnieuw heb je dus zelf totaal niet door dat je bezig bent om water te besparen.

Zoals je ziet hoeft energie besparen echt niet moeilijk te zijn. Het is niet zo dat we ons leven drastisch moeten aanpassen om het te redden met minder energie. Sterker nog, met het gebruik van deze slimme teopassingen heb je niet door dat je duurzamer door het leven gaat. Tot het moment dat de energierekening komt en je veel minder geld kwijt bent!

afbeelding van Elleke
Elleke Auteur

Elleke Peters, werkzaam voor websites rondom de thema's “wonen, tuinen en interieur”. Blogt regelmatig over deze thema's en deelt tips om zo duurzaam en goed mogelijk te leven.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs