afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Leven zonder geld. Kan dat?

De Nederlandse Liselotte Roosen woont in Noorwegen en leefde een jaar zonder geld.

Liselotte Roosen
Liselotte Roosen

Het blijft toch opmerkelijk als je hoort dat iemand leeft zonder geld. PhD kandidaat en blogger Liselotte Roosen probeerde het (meer dan) een jaar uit.  

Dumpster diving

Liselotte kwam voor het eerst in aanraking met een levensstijl zonder geld door dumpster diving. Ze werd fanatiek. ‘Ik ging het toepassen op meer aspecten in mijn leven, tot ik uiteindelijk uitkwam op 100% zonder uitgaven.’ Eten en drinken ronselen lukt dan misschien nog wel. Maar je moet ook ergens wonen. En ook dat stuk werd getackled, Ze ging op zoek naar gratis woonruimte en verhuisde naar een boerderij waar ze haar eigen cabin heeft.

No stress, nature got you

Stressen of je het einde van de maand wel haalt met je budget, je afvragen of je reservepotje wel genoeg is als er ineens een grote uitgave gedaan moet worden of je simpelweg druk maken of er wel eten op tafel kan staan vanavond. Volgens Liselotte zorgt geld er nu juist voor dat we niet leren om voor onszelf te zorgen. ‘Als je weet dat je altijd op de natuur kunt terugvallen. Dan heb je nooit meer stress, want je weet dat je veilig bent.’

Een stapje terug of een brug te ver

Leven zonder geld is bewonderenswaardig, maar het is ook een hele grote stap. En niet iedereen heeft er behoefte aan. Je kunt ook op andere – kleinere – manieren besparen en leven met respect voor de natuur. Hoe zit het bijvoorbeeld met het verbruik van de elektrische apparaten in je huis? Hoe bespaar je water en benut je warmte optimaal?

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs