afbeelding van Elleke
Elleke Auteur

Lekker kokkerellen in een duurzame keuken

Hier een aantal tips om je keuken om te toveren in een duurzaam kookwalhalla

Besteed je je geld liever aan iets anders dan aan je energierekening? Of je nou een keukenprinses bent of dat je het liefst zo min mogelijk in de keuken staat, koken kost veel gas of elektriciteit. Gelukkig kun je energieverspilling in de keuken makkelijk tegen gaan. Hier wat duurzame trucjes die het keukengebruik energiezuinig maken.

Besparen: (G?)een druppel op een gloeiende plaat

We beginnen bij het fornuis. Wat is daar nu eigenlijk mis mee? Synoniemen zijn niet voor niets ‘verbrandingsruimte’ en ‘kookkachel’. Zij verklappen een hoop over dit apparaat. Er gaat flink veel energie (gas, elektriciteit en vroeger kolen) in om. Gas is een goedkope brandstof en dus slecht voor het milieu. Helaas kun je daar weinig aan doen. Optie 2 is dat je met elektriciteit kookt. Maar wist je dat elektrische kookplaten de échte beruchte energieverbruikers zijn? Tegenwoordig zijn er gelukkig ook energiezuinige varianten op de markt. Bij magnetische inductie wordt de warmte direct naar de pan overgebracht, in plaats van dat de hitte van onder de pan door de (soms dikke) bodem van pannen opstijgt. Daardoor heb je veel minder energie nodig. Daardoor hoef je een hoop minder energie te verbruiken!

Kunstmatige vrieskou in je keuken

Wist je dat koelkasten en vriezers meer dan 10% van het totale energieverbruik van een woning beslaan? Het zijn enorme energievreters. Dat is op zich niet zo gek, want ze houden dag en nacht de temperatuur kunstmatig een flink aantal graden lager dan de kamertemperatuur. Je kunt ze een handje helpen door bij aanschaf te letten op het energielabel. Een energielabel A is misschien iets duurder in aanschaf, maar betaalt zichzelf terug door het significant lagere verbruik. Denk je eens in dat je duurdere koelkast gemiddeld zes tot negen jaar iedere dag aan staat... Wil je weten hoeveel stroom je koelkast verbruikt? Er zijn tegenwoordig handige meetapparaatjes die het stroom verbruik meten en meteen omrekenen naar de kosten. Ook het formaat van de koelkast en vriezer is van belang. Een grotere koelkast heeft meer energie nodig om gekoeld te worden. Gebruik daarom geen grotere koelkast of vriezer dan je daadwerkelijk nodig hebt.

Vuile vaat in een duurzaam apparaat

Doe jij je vaat nog met de hand? Geweldig! In Nederland behoor je tot de minderheid. Volgens onderzoek van de Trouw hoeft met de hand wassen niet per sé duurzamer te zijn. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hóe je wast (met de machine of met de hand). Voor afwassen in de gootsteen (inhoud 15 tot 20 liter) gebruik je namelijk veel meer water dan in een teiltje (5 liter). Dat geldt ook voor de vaatwasser: Gemiddeld verbruikt deze 17,4 liter per keer. Kies wederom voor een vaatwasser met energielabel A. Probeer ook een vaatwasser te kiezen waarvan de temperatuur ingesteld kan worden. Bij een vaat die minder vies is kies je een lagere temperatuur. Dit bespaart energie en je was wordt schoon! Heus! Oh, en nog een bonustip: Zet hem pas aan als hij helemaal vol zit.

Iedere druppel telt

Wist je dat het gemiddelde waterverbruik in Nederland per huishouden per jaar maar liefst 183 kubieke meter is? Eén manier om de energie hiervoor te beperken, is om een waterbesparende kraan te installeren in je huis. Je vraagt je misschien af waar dat voor nodig is. Dat is heel simpel! Een reguliere kraan geeft voor ieder gebruiksdoeleinde eenzelfde waterstroom. En dan is helemaal niet nodig. Zo heb je 

  1. Mengkranen: je kunt de waterstroom en temperatuur afstellen op de handeling. Als je de kraan aanzet kun je kiezen voor speciale standen zoals voor handen wassen, afwassen en het vullen van een emmer of pan.
  2. Kraan met spaarknop of weerstand: de doorstroming wordt beperkt en
  3. Elektronische kranen: doordat de waterhoeveelheid en temperatuur van tevoren zijn ingesteld, wordt het water- en energieverbruik tot het minimum beperkt. Bijkomend voordeel: het is hygiënisch, want je raakt de kraan niet aan. Ideaal voor op het toilet. Zelfsluitende kranen sluiten automatisch af na een bepaalde, van tevoren ingestelde tijd.

Zo je ziet is er keuze te over! De moderne kraan is veel slimmer en effectiever dan de oudere modellen. En eigenlijk geldt dit niet alleen voor de kraan, maar voor alle apparaten. Het enige is dat je moet weten dat ze bestaan!

 

afbeelding van Elleke
Elleke Auteur

Elleke Peters, werkzaam voor websites rondom de thema's “wonen, tuinen en interieur”. Blogt regelmatig over deze thema's en deelt tips om zo duurzaam en goed mogelijk te leven.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs