afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

LEGO krijgt duurzame concurrent

We kennen allemaal de LEGO-blokjes wel, maar nu is er iets nieuws: BanBao-blokjes van biologisch afbreekbaar kunststof.

We kennen allemaal de LEGO-blokjes wel, maar nu is er iets nieuws: BanBao-blokjes van biologisch afbreekbaar kunststof.
De blokken van BanBao. Net zo kleurrijk maar wel biologisch afbreekbaar. Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Goed nieuws uit speelgoedland! En dat is hard nodig, want ouders willen steeds vaker milieuvriendelijk speelgoed voor hun kind.

Nooit meer aardgas

Onlangs lieten de makers van LEGO weten dat zij 135 miljoen euro gaan investeren in een duurzame grondstoffen. Verandering is nodig, want het bedrijf produceert jaarlijks ongeveer 60 miljard steentjes. Dat doen zij in Denemarken, waar hun grootste fabriek staat.

BanBao's duurzame variant

Aan de andere kant van de wereld, in China, zijn ze echter al een stap verder. Fabrikant Banbao kondigt namelijk aan dat zij bouwstenen van suikerriet gaan produceren. CEO Steven van Bommel van BanBao Europe: “Conventioneel plastic speelgoed is afhankelijk van steeds schaarser wordende bronnen en in het productieproces wordt twee tot zeven keer het eigen gewicht aan broeikasgassen uitgestoten.” De kwaliteit van de speelgoedstenen van suikerriet is volgens BanBao goed. “Het is een spannend project met een positieve impact op de planeet", zegt van Bommel.Een doos met BanBao-blokjes. Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Nederland draagt ook een steentje bij

De blokjes van BanBao worden gemaakt in samenwerking met Biopromotions. Dit is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in producten van biologisch afbreekbare en biobased kunststoffen. De nieuwe speelgoedlijn is in het najaar 2017 verkrijgbaar in de winkels. Ook de kleurstoffen, verpakking, stickers en gebruikte lijm zullen volledig gebaseerd zijn op biologische materialen, meldt BanBao.

Meer duurzaam speelgoed?

Als je denkt: ik wil meer goeds voor mijn kind, lees dan eens over Sweet Heroes, de zon-etende robot die kinderharten verovert, of over bloedjefanatiek e-waste inzamelen met je klasgenoten.

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs