afbeelding van Elles
Elles Auteur

Kriebelende krabbetjes in het sleepnet

Vijf dagen lang stond Den Haag in het teken van duurzame vis. De eerste Duurzame Vis Vijfdaagse werd georganiseerd door het Haags Milieucentrum en bood een vol programma met activiteiten. Op zaterdag werd een strand- en sleepnetten excursie gegeven onder leiding van de jongeren van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). Niet alleen netten slepen op het strand, óók informatie dus.

Van paradijs in de regen

We verzamelden aan de strandweg in Scheveningen. Restaurant F.A.S.T. bleek een waar paradijs voor surfliefhebbers. Omdat de regen met bakken uit de hemel viel was het nog maar de vraag of wij het restaurant zouden verlaten. Maar, zo legde Amber van het Haags Milieu Centrum uit, de jongeren van de natuurvereniging gaan sowieso op pad. Dan konden wij natuurlijk niet achterblijven!

Samen informatie verzamelen

De NJN jongeren helpen met hun sleepnetonderzoek mee met het in kaart brengen van de zeedierenpopulatie. Langs de kust zwemmen voornamelijk jonge dieren, omdat het ondiepe water betrekkelijk veilig voor ze is. Met deze gegevens van de NJN kan Stichting Anemoon de informatie van duikers en andere organisaties vergelijken en combineren. Zij verwerken sinds 1981 alle gegevens en brengen zo de zeedierenpopulatie in kaart.

Rennen over het strand met een sleepnet

Bij een sleepnetonderzoek komt meer kijken dan zomaar een net in het ondiepe water zwaaien. De NJN hebben een speciaal sleepnet met een lang touw eraan. Een iemand gaat met het net de zee in en geeft een seintje aan de rest als het net goed ligt. De jongeren op het strand rennen vervolgens met het touw in hun hand, het sleepnet in hun kielzog, een paar honderd meter langs de kustlijn. Vandaag rennen mijn kinderen mee. Het binnenhalen van het net is de beloning: gretig bekijken de jongeren de buit. Een paar zeedruiven, twee wiebelende garnalen, een zeebaarsje, een klein krabbetje en een dikkopje. Het lijkt niet veel, maar het plezier was er niet minder om. We hebben niet voor niks de regen en wind getrotseerd!

afbeelding van Elles
Elles Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs