afbeelding van Wendela
Wendela Auteur

Koop een aandeel in de wapenindustrie!

Vorige maand publiceerde het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI een onderzoek naar de militaire uitgaven wereldwijd.

Het goede nieuws is: de groei neemt af. Niet dat de militaire uitgaven krimpen door de economische crisis, maar de grote geldverspilling aan wapens en oorlog, waar de wereld voornamelijk onveiliger en armer van wordt, lijkt eindelijk af te remmen.

Nog steeds veel geld

Toch wordt in de wapenindustrie nog steeds veel geld verdiend. Met de Campagne tegen Wapenhandel voeren we actie tegen het Europese wapenbedrijf EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), een van de grootste wapenproducenten van Europa. Met een handjevol mensen tegen een miljardenbedrijf: waar moet je beginnen? In een opstandige bui besloten we om aandelen te kopen kopen in EADS om spreekrecht te krijgen op de aandeelhoudersvergadering. We willen de goedbetaalde directeuren van het bedrijf wel eens vragen hoe het zit met hun handel met dictators, en met de kernwapens die EADS maakt.

Alleen, we hebben een probleem: voor het kopen van aandelen moet je een beleggingsrekening hebben bij een bank. Maar onze bank, de ASN, belegt niet in de wapenindustrie. Eigenlijk zijn er nog maar weinig banken die beleggen in EADS. Het is gewoon een heel fout bedrijf, dat weliswaar ook civiele vliegtuigen maakt, maar ook heel veel wapens. Waaronder dus kernwapens. Veel banken hebben om die reden hun aandelen in EADS inmiddels verkocht. En de ASN heeft dat soort aandelen natuurlijk nooit gehad. Maar als wij actie willen voeren, zou de ASN dan geen uitzondering kunnen maken?

Een bank met principes

Omdat we prijswinnaars zijn van de ASN Wereldprijs dachten we een goede kans te maken. We stuurden een email naar de ASN bank met het verzoek om speciaal voor ons een paar aandelen in een wapenbedrijf ter beschikking te stellen. Voor deze ene keer, omdat we actie wilden voeren. Al na een paar uur kregen we beleefd doch resoluut antwoord: Nee, beleggen in de wapenindustrie, daar kon onze bank niet aan beginnen. Geen sprake van. Alsof we ze een oneerbaar voorstel hadden gedaan. Een bank met keiharde principes.

Het bleek fluitje van een cent, nou ja, van 30 euro en 61 cent om precies te zijn.

Wat nu? Gelukkig had een van ons nog een rekening bij een 'foute' bank. Zo'n bank die wapendeals met ontwikkelingslanden financiert en belegt in de productie van kernwapens. Kortom, een bank zonder al te veel ethische scrupules, die gewoon geld wil verdienen. We noemen geen namen, we vinden dat logo met die leeuw best leuk, maar ook deze bank zou zijn betrekkingen met de wapenindustrie eigenlijk moeten beëindigen. Maar omdat ze dat nog steeds niet gedaan hebben, konden we bij hen gemakkelijk een aandeel EADS kopen. Het bleek fluitje van een cent, nou ja, van 30 euro en 61 cent om precies te zijn.

Vol trots mailden we het nieuws van onze aandelenkoop naar een van onze bestuursleden. “Gefeliciteerd” mailde ze terug. “Eindelijk ben je ook een kapitalist”. Maar enkele dagen later moesten we vaststellen dat het bestaan van een kapitalist niet zonder risico is. Op ons aandeel van 31 euro 61 hadden we al twee eurocent verlies geleden. Ook dit mailden we ons bestuur. “Gefeliciteerd' was weer het antwoord. “Je hebt al succes voordat de actie begonnen is.”

Vervolgstappen

Inmiddels staan de aandelen weer op winst, hebben we er tien aangeschaft en bereiden we ons voor op een bezoek aan de aandeelhoudersvergadering. Op onze website hebben we een oproep gedaan om onze aandelenhandel in de wapenindustrie te helpen financieren. Dat kan nog steeds, door bijvoorbeeld 30 euro 61 te storten op 39.040.73.80 tnv Campagne tegen Wapenhandel, Amsterdam. Daarmee kunnen we de bazen van EADS op hun aandeelhoudersvergadering aan de tand voelen. Maar wees gewaarschuwd: als de actie een succes wordt bestaat de mogelijkheid dat de aandelen kelderen!

Maar wees gewaarschuwd: als de actie een succes wordt bestaat de mogelijkheid dat de aandelen kelderen!

afbeelding van Wendela
Wendela Auteur

Stop Wapenhandel doet onderzoek en voert campagne om wapenhandel aan banden te leggen. Vooral naar landen waar mensenrechten worden geschonden, landen in conflictregio's en landen waar bewapening sterk ten koste gaat van ontwikkeling. Stop Wapenhandel wil strengere regels voor wapenexport. Ook willen we dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars stoppen met investeren in de wapenindustrie en dat de overheid wapenhandel niet faciliteert. Stop Wapenhandel is een beetje een vreemde eend in de bijt van VoorDeWereldvanMorgen, waar de meeste deelnemers kleine duurzame ondernemingen zijn. Maar wij horen natuurlijk wel helemaal bij de ASN Bank met zijn nadruk op niet beleggen in wapenhandel en wapenindustrie! In 2011 won Stop Wapenhandel de ASN Bank Wereldprijs met het project 'Geen Geld voor Geweld'.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs