afbeelding van Rudy
Rudy Auteur

Koffiedik kijken met oesterzwammen

Wereldwijde voedselproblematiek, klimaat verandering, verspilling en uitgeputte gronden. Naast een economische groei zijn dit allemaal negatieve effecten die de industriële ontwikkeling heeft veroorzaakt en ten kosten is gegaan van onze natuur. Maar hoe kunnen we dit oplossen?

Een manier om aan deze problematiek te werken is om duurzaam geteelde oesterzwammen te eten!

Feit: we produceren veel te veel vlees

Hierbij mijn oproep om aandacht voor circulaire voedselketens. Dit is een belangrijke methode om verspilling en overproductie tegen te gaan en alternatieven te bieden voor vlees. Wist je bijvoorbeeld dat we 466% teveel vlees produceren? Pablo Tittonell (hoogleraar Farming Systems Ecology aan de WUR) liet dit zien tijdens EAT THIS. Al die dieren die wij niet opeten, moeten gevoed worden totdat ze groot genoeg zijn voor de slacht. Behalve dat het heel zonde is om voedsel te verspillen, is het slecht voor het milieu en draagt het bij aan honger in de wereld.

Circulaire voedselketens zijn een belangrijke methode om verspilling en overproductie tegen te gaan en alternatieven te bieden voor vlees

Het cirkeltje rond

Een circulaire voedselketen betekent biologisch geproduceerd voedsel waarbij de grondstoffen optimaal worden gebruikt en zonder schadelijke effecten weer in het milieu terecht kunnen komen. GRO Mushrooms en Rotterzwam produceren op deze manier oesterzwammen. Koffiedik is voor geen afval, maar een waardevolle grondstof! Op de koffiedik groeien de oesterzwammen die wij als vleesvervanger eten.

We gooien tonnen aan koffiedik weg, terwijl hier nog veel voedingstoffen inzitten. Je kan hier prima paddenstoelen op kweken!

Netwerk van draden

Jaarlijks gooien we tonnen aan koffiedik weg, terwijl hier nog veel voedingsstoffen inzitten voor paddenstoelen als één van de belangrijkste recyclers uit de natuur. Deze nemen namelijk voedsel op uit organismen via een netwerk van hun draden groeien zo tot een gezonde paddenstoel zoals de oesterzwam. En nee: ze smaken niet naar koffie, maar puur naar oesterzwam!

Dankzij het relatief hoge eiwitgehalte, zeer lage vetgehalte en ontbreken van cholesterol zijn oesterzwammen ideaal voor bewuste eters. Daarnaast bevatten zij stoffen die een anti-diabetische werking hebben en het cholesterol verlagen. Het idee is dus simpel. Gooi je koffiedik niet meteen weg, maar doe er iets mee! Kweek je eigen zwammen, jaag slakken weg of gebruik het als compost op in je tuin. En wist je dat er zelfs bedrijven zijn die meubels willen maken van koffiedik? 

Rudy is lid van de Voor de Wereld van Morgen bloggerspool en werkt bij GRO Mushrooms. Hij verdiept zich in voedselketens en circulaire productiemethoden.

afbeelding van Rudy
Rudy Auteur

Rudy Cornelis zijn de namen die ik heb gekregen als verwijzing naar mijn beide grootvaders. De één, Anwarudin Dahlan (Rudy) komt uit Indonesië en de ander, Kees van der Aar (Cornelis) komt uit Nederland. Namen om trots op te zijn! Thuis ben ik opgegroeid met twee culturen en ik zie dat als een verrijking in mijn leven. Uit zowel de Indonesische als de Nederlandse cultuur haal ik veel inspiratie. Ze hebben mijn karakter gevormd, normen en waarden mee gegeven, mijn levensovertuiging doen ontwikkelen en mij lessen geleerd. Lessen zoals het ontwikkelen van mijn creativiteit, de zorg nemen voor je omgeving en het initiatief te nemen als je ergens in gelooft. Daarnaast geloof ik ook dat wanneer ik met de juiste intentie aan mijn principes houd en optimistisch ben in alles wat ik doe, ik mensen kan inspireren en motiveren om er een mooie, eerlijke, duurzame en betere wereld van te maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs