afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

Klein is fijn. Fair trade fair in Bangkok

Midden in de chaos van Bangkok organiseert Thaicrafts een kleine fair met traditionele, eerlijk geproduceerde Thaise producten. De lobby van het luxueuze Bumrungrad ziekenhuis (denk glimmend marmer, personeel dat deuren opent, internationale filmsterren, een shoppingmall en de allure van een 5 sterrenhotel) staat een weekend lang in het teken van fair trade en fair production.

Geluksdag

Thaicrafts is een organisatie dat zich inzet om traditionele handgemaakte producten te promoten. Een belangrijke peiler is dat de producten onder eerlijke omstandigheden worden geproduceerd. Vergeet het ongeluksgevoel dat vrijdag de 13e met zich meebrengt: op de Thaicrafts fair zijn spullen te vinden die niet alleen heel mooi zijn, maar ook met liefde en aandacht worden gemaakt.

Tradities moeten met de moderne tijd mee groeien.

Klein maar fijn?

Ik raak in gesprek met Vrai, zij verkoopt katoenen producten met traditionele Thaise designs. Naast de alom aanwezige sjaals ontwerpt zij zelf blouses en jasjes 'Ik vind het belangrijk dat onze traditie met de moderne tijd mee groeit,' legt zij uit. Haar atelier zit in Udon Thani, het arme noord-oosten van Thailand. Zij is er trots op dat dankzij haar boeren en arbeiders in de omgeving extra geld kunnen verdienen. Hier raakt ze mij een beetje kwijt. In mijn beleving zouden mensen toch met een baan genoeg moeten kunnen verdienen? 'Klopt,' glimlacht Vrai 'maar dat lukt gewoon niet. Ik ben te klein om mensen fulltime in dienst te nemen.' In dat licht is bijklussen onder eerlijke omstandigheden misschien zo slecht nog niet. 'En de werknemers vinden dit heel leuk om te doen hoor, het is een soort hobby.' Vrai weet het mooi te brengen!

What's in a name

Op mijn vraag of Vrai biologisch katoen gebruikt antwoordt zij eerst bevestigend. Later blijkt dat zij niet goed weet wat biologisch katoen is en dat in haar beleving het gebruik van natuurlijke verfstoffen de stof biologisch genoeg maakt. Het is maar hoe je t bekijkt natuurlijk! Ook Pom vertelt enthousiast over haar mooie zijden producten: er is werk voor 8 mensen in een dorp in de buurt van Chiang Mai en zij krijgen niet alleen een eerlijk loon, maar ook training en werken onder veilige arbeidsomstandigheden 'De verf die we gebruiken voor de zijde is gevaarlijk voor je huid, de werknemers moeten goed weten hoe zij hiermee om moeten gaan en hoe zij de berschermende kleding het beste gebruiken.' Dat dit niet de standaard is in Thaise fabrieken weet zij maar al te goed: haar oom raakte verminkt bij een ongeval in een textielfabriek. 'Tegenwoordig weten wij veel beter hoe wij werkenmers kunnen beschermen en dat dit belangrijk is. Zonder je werknemers heb je ook geen producten om te verkopen.'

Beschermende kleding en veilige arbeidsomstandigheden zijn niet de standaard in de kledingindustrie.

Het eerlijke verhaal

Naast kleding en sjaals staat de lobby vol met stands met sieraden, beeldjes en schilderijen. De enorm moderne omgeving ademt een heel traditionele, rustige sfeer. Linda uit Zweden is verbaasd: 'Als 1500 bath (ongeveer 35 euro) een eerlijke prijs is voor een zijden sjaal, wat voor verhaal zit er dan achter die sjaals van 100 bath?' Toeristen en Thai lopen gemoedelijk langs de kraampjes en bekijken al het moois. Totdat een bekende Thaise ster het ziekenhuis bereikt. Vrijwel de hele lobby staat in no-time vol met gillende meisjes. Wij zijn maar snel weggegaan, maar ik hoop dat de fans ook even stil hebben gestaan bij de Thaicrafts fair.

afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

De wereld verandert continu maar mooie verhalen blijven. Dat is mijn motivatie om mij door middel van tekst en beeld in te zetten voor duurzaam en maatschappelijk initiatief. Bij MVO Nederland doe ik dat als communicatieadviseur en community manager en voor VDWVM coördineer ik een pool van bloggers zodat over alle mooie projecten die een bijdrage leveren aan de veranderingen in Nederland verhalen worden geschreven! VDWVM bloggers Om te laten zien wat er allemaal gebeurt houden we een kalender bij en verzamelen wij hier alle blogs. Ik kijk ernaar uit om samen met de VDWVM bloggers de postieve energie in Nederland in kaart te brengen! Ik ben nu nog op zoek naar mensen uit alle uithoeken van Nederland die het leuk vinden om mee te doen. Aanmelden: Lijkt het je wat om ook een VDWVM blogger te worden? Stuur dan je motivatie en voorbeelden van jouw schrijfkunst naar blog@voordewereldvanmorgen.nl Natuurlijk kan je me bereiken als je vragen of opmerkingen hebt: blog@voordewereldvanmorgen.nl en @hieris_ En ben je benieuwd naar al mijn VDWVM blogs? Klik dan hier

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs