afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Klaar voor het festivalseizoen 2015

Een selectie van de leukste én groenste festivals

Foto: Mysteryland via nl.askmen.com

De zon schijnt en de temperatuur loopt op. Dat betekent lente én nog belangrijker het begin van het festivalseizoen. Na een avondje refreshen heb je kaartjes bemachtigd voor jouw favoriete festival en ben je klaar om af te reizen naar de mooiste uithoeken van Nederland.  Je One Night's Tent of Festipi kan weer uit de mottenballen en je outfit ligt klaar. Omdat jij vooral moet genieten van de muziek, het eten en de sfeer, doen wij alvast een kleine check hoe duurzaam deze festivals eigenlijk zijn. We maakten een selectie van leuke en groene festivals. En.. we hebben de laatste kaartjes voor MadNes.

Pinkpop

Pinkpop. Iedereen kent het wel. Het oudste en bekendste Nederlandse popfestival dat op of rond Pinksteren plaatsvindt. In 2008 ontving Pinkpop al de Green ’n Clean award. Om deze te krijgen, moesten ze voldoen aan allerlei criteria op het gebied van transport, afval, energie, voedsel en water. En elk jaar werkt Pinkpop hard aan het vergroenen van Pinkpop en het verkleinen van hun footprint.

Festival Mundial

Festival Mundial in Tilburg is een van de grootste wereldmuziek- en cultuurfestivals van de Benelux. Bekende en onbekende artiesten van over de hele wereld komen je verrassen met verschillende stijlen. Van roots en rock, wereld en funk, reggae en salsa, hiphop en urban. Vorig jaar lanceerde Festival Mundial de Groen, Groener, Groenst project. In drie jaar wil het festival volledig afvalvrij zijn. Op het terrein was deze ambitie heel duidelijk. Overal stonden afvalbakken, werd het scheiden van het afval op het terrein zichtbaar én liet niemand zijn rommel slingeren.

Into The Great Wide Open

Bij Into The Great Wide Open staat muziek centraal, maar het eiland en de natuur is net zo belangrijk. Net als slim omgaan met energie en grondstoffen. Naast de muziek is er een verrassende randprogrammering, beeldende kunst, film en allerlei activiteiten voor kinderen.  Het festival is een combinatie van uit je dak gaan én ontspannen van het mooie Vlieland genieten.  Daarnaast is de organisatie ook initiatiefnemer van Lab Vlieland. Lab Vlieland nodigt studenten en vooruitstrevende producenten uit om oplossingen te verzinnen voor de vaak alledaagse problemen waar een festival mee te maken heeft.

Mañaña Mañaña

Ook dit jaar organiseert ‘De Feestfabriek’ weer het festival Mañana Mañana. Tijdens het festival staat duurzaamheid centraal, maar muziek, theater en bourgondisch eten zijn bijna net zo belangrijk. Het festival vindt plaats op Landgoed Enghuizen en de opbrengst van de tickets gaat ook voor een deel naar het landgoed. De organisatie zoekt nog naar slimme ideeen om het festival aan te kleden, bezoekers te verrassen of workshops te geven. Dus heb je die ideeen, neem dan contact met ze op.

Mysteryland

Mysteryland is voor de bezoeker een creatieve ontdekkingsreis met naast muziek ook theater, film, interactieve installatie-kunst, straat-acrobatiek en spectaculaire shows. Mysteryland heeft van Julie’s Bicycle het drie sterren Industry Green certificering gekregen. Voor wie dit niet kent, dit is het hoogst haalbare predicaat voor duurzaamheid binnen de creatieve, kunst-, muziek- en theaterindustrie. Ze kregen dit certificaat vanwege het reduceren van CO2-uitstoot, het terugdringen van restafval en een positieve bijdrage aan de omgeving rondom het festival.

MadNes

MadNes is het muziek, surf en skate festival op Ameland. Het initiatief kwam van vier strandwachten, die een leuk feestje wilden organiseren. Jaren later is het uitgegroeid tot een van de leukste festivals van Nederland. Vanaf de allereerste editie is het festival zo duurzaam mogelijk én wordt het strand na het festival weer helemaal schoon achtergelaten.

Dit was nog maar een kleine selectie. Er zijn er in Nederland heel erg veel. Op de websites van de festivals vind je informatie over wat ze al doen om zo duurzaam mogelijk te zijn en jij kunt met een gerust hart feesten.

PS: Wij hebben nog kaarten voor een uitverkocht MadNes. Winnen? Geef een gouden duurzame tip voor het festival via @vdwvm of Facebook.com/voordewereldvanmorgen en wie weet zit jij straks op de boot naar Ameland.

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.389 blogs