afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Kinderarbeid discussie: hoe streng mogen we zijn?

De ASN Bank investeert niet in bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid. Daarbij beoordelen wij zowel de activiteiten van het bedrijf zel

Moeten we vasthouden aan dit standpunt? Ook als het bijvoorbeeld om heel licht werk gaat, dat het gezin voorziet van wat extra inkomen? Graag horen we jouw mening hierover! Je kunt je reactie onder dit bericht toevoegen.

Bekijk hier de reacties van ASN Bank op de input voor het mensenrechten beleid.

215 miljoen werkende kinderen

Kinderen hebben het recht op onderwijs, bescherming tegen uitbuiting en misbruik, spelen en een veilige plek. Maar de 215 miljoen kinderen die wereldwijd werken, krijgen dat niet. Zij hebben geen kans onderwijs te volgen en zich te ontwikkelen. Daardoor blijven zij steken in de vicieuze cirkel van armoede.

Bovendien concurreren deze kinderen op de arbeidsmarkt met hun ouders, want kinderarbeid is goedkoper. Dat maakt het voor hun ouders moeilijk een leefbaar inkomen te verdienen en hun kinderen naar school te sturen. Als kinderarbeid wordt verbannen, krijgen volwassenen én kinderen een kans zich te ontworstelen aan armoede.Wat doet de ASN Bank?De ASN Bank investeert niet in bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid. Daarbij beoordelen wij zowel de activiteiten van het bedrijf zelf als de werkomstandigheden bij leveranciers. Dat geldt in het bijzonder voor bedrijven die actief zijn in risicolanden als Bangladesh en India.Daarnaast ondersteunen wij projecten van onder meer Cordaid, Plan en Warchild die kinderen helpen om aan benarde situaties of leefomstandigheden te ontsnappen. Ook de ASN Foundation ondersteunt projecten gericht op kinderen, zoals onderwijsprojecten.Moeten we vasthouden aan dit standpunt?Moeten we vasthouden aan het standpunt dat we alleen investeren in bedrijven waar helemaal geen kinderarbeid voorkomt – in de hele keten, van grondstof tot eindproduct? Ook als het om heel licht werk gaat, dat het gezin voorziet van wat extra inkomen? En ook als een bedrijf meewerkt aan programma’s om werkende kinderen en hun gezinnen te begeleiden in de overstap naar onderwijs?Graag horen we jouw mening hierover! Je kunt je reactie onder dit bericht toevoegen. Bekijk hier de reacties van ASN Bank op de input voor het mensenrechten beleid.

Meer weten over kinderarbeid? Bekijk hier de feiten.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs