afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

Kijken kijken niet kopen: fashionista's kunnen vanaf nu hun kleding lenen

© Suzanne Smulders LENA
© Suzanne Smulders LENA

Hoe vaak koop jij kleding? Hoe vaak draag je de aanwinsten? En wat doe je met al die outfits die achterin de kast belanden? Stel je voor: een heerlijk opgeruimde kledingkast, maar een oneindige voorraad van toffe outfits, betaalbaar en inwisselbaar. Hoera voor kledingbiebs!

Terwijl ik dit schrijf zit ik in Bangkok, het paradijs op aarde voor fashionista's en voorbeeld van overconsumptie. Toen ik hier woonde (en elke keer als ik terug was) wandelde ik met veel plezier langs de vele kraampjes, raakte de stoffen aan en bekeek de kleding: zou het leuk staan? Kan ik het in Nederland ook aan? Inmiddels heb ik m'n adresjes hier wel gevonden en heb ik belachelijk veel kleding. Ik kwam altijd aan met nog geen 10 kilo bagage (veel stroopwafels enz. voor vrienden hier) en vertrok met enorm veel overgewicht (kleren). Deze keer kijk ik met een andere blik naar deze overdaad. 

Impact makers

Dat mijn blik zo enorm is veranderd komt mede doordat ik dit jaar kennis maakte met LENA en De Kledingbibliotheek. In Amsterdam en Utrecht ontstonden ze onafhankelijk van elkaar: je leent kleding, net als boeken bij een bibliotheek, met een pasje en een maandbedrag (of een strippenkaart). Zo kies je voor een extravagant feestje een jurkje waarin je niet naar je schoonmoeder zou gaan, kan je eindeloos experimenteren met je stijl en draag je mooie items naar je werk die normaliter niet in je budget passen. Daarnaast bieden beide kledingbiebs een bijzondere collectie waarin je jezelf heerlijk kan verliezen. 

Net als bij een bibliotheek krijg je een pasje, in plaats van boeken neem je kleding mee. Zo kan je eindeloos experimenteren en draag je mooie items die normaliter neit in je budget passen.

LENA

Kleding lenen is eigenlijk veel logischer vinden de vier oprichtsters van het Amstedamse LENA. Met hun achtergrond in de mode kwamen zij veel in aanraking met overconsumptie, de milieu impact en de slechte arbeidsomstandigheden in de mode industrie: 'Al die outfits in je kledingkast, wat móet je ermee?' vraagt Suzanne zich af. Ze heeft gelijk. Hoeveel kledingstukken liggen bij jou in een hoekje, die je stiekem bent vergeten?LENA biedt een bijzondere mix van vintage, design en merken als REM40, Wintervacht en Fillipa K.Heel duurzaam, maar vooral ook heel mooi en bijzonder! 

De Kledingbibliotheek

In Utrecht opent op 17 december de Kledingbibliotheek haar deuren. Spannend, want voor deze kledingbieb zijn verschillende ontwerpers aan de slag gegaan om een eigen collectie te maken! 'Kleding kopen is leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat je steeds iets nieuws hebt of kan proberen, dan is lenen eigenlijk veel logischer en leuker,' vinden Maud, Karin en Evita.Helemaal mee eens!

Crowdfunding voor kleding lenen

De Kledingbibliotheek is trouwens aan het crowdfunden, dus bestel alvast een abonnement of toffe workshop en draag zo bij aan de opening van de Kledingbibliotheek in Utrecht.

Goede voornemens

Ik heb dit jaar voor het eerst geen zin om iets te kopen in Bangkok, maar kijk onwijs uit naar het snuffelen in de collecties van LENA en De Kledingbieb als ik straks weer terug ben! Goede voornemens maken was nog nooit zo makkelijk :)

afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

De wereld verandert continu maar mooie verhalen blijven. Dat is mijn motivatie om mij door middel van tekst en beeld in te zetten voor duurzaam en maatschappelijk initiatief. Bij MVO Nederland doe ik dat als communicatieadviseur en community manager en voor VDWVM coördineer ik een pool van bloggers zodat over alle mooie projecten die een bijdrage leveren aan de veranderingen in Nederland verhalen worden geschreven! VDWVM bloggers Om te laten zien wat er allemaal gebeurt houden we een kalender bij en verzamelen wij hier alle blogs. Ik kijk ernaar uit om samen met de VDWVM bloggers de postieve energie in Nederland in kaart te brengen! Ik ben nu nog op zoek naar mensen uit alle uithoeken van Nederland die het leuk vinden om mee te doen. Aanmelden: Lijkt het je wat om ook een VDWVM blogger te worden? Stuur dan je motivatie en voorbeelden van jouw schrijfkunst naar blog@voordewereldvanmorgen.nl Natuurlijk kan je me bereiken als je vragen of opmerkingen hebt: blog@voordewereldvanmorgen.nl en @hieris_ En ben je benieuwd naar al mijn VDWVM blogs? Klik dan hier

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs