afbeelding van Willard
Willard Auteur

Ken je dat verhaal van het vliegtuigje dat eigenlijk een trein wilde zijn?

Stel je voor: je zit in een vliegtuig en de landing is net achter de rug. Je moet overstappen. Eerst maar eens van het chaotische vliegveld af zien te komen om vervolgens in een drukke trein te stappen. Een vermoeiend begin van je reis. in de toekomst is zo'n scenario misschien verleden tijd, want Zwitserse ontwerpers hebben een vliegtuig ontworpen dat na landing verder kan reizen als trein.

Een energiezuinig, multifunctioneel design

Zodra het toestel, de zogeheten Clip-Air, geland is, worden de vleugels van de passagierscapsule gehaald. Vervolgens kan het apparaat verder rijden op het land, als trein, bus of metro, zonder dat passagiers hoeven over te stappen. Het multifunctionele vliegtuig kan per capsule 450 passagiers meenemen, vergelijkbaar met een Airbus A380. In het huidige ontwerp kunnen er maximaal drie capsules aan de vleugels gezet worden. Het hybride toestel is volgens de makers bovendien energiezuinig.

Toekomstmuziek

De kans dat we straks daadwerkelijk in een Clip-Air op vakantie gaan is niet zo groot. De ontwerpers van de Zwitserse Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL) zeggen dat het tussen de veertig en vijftig jaar duurt voordat het toestel te gebruiken is. Om de Clip-Air volledig operationeel te maken, moet de infrastructuur van onder meer vliegvelden en treinstations volledig worden aangepast. Bovendien is er nu nog geen prototype van het vliegtuig. De ontwerpers verwachten die in de komende vijf tot tien jaar te maken. We vliegen volgend jaar dus nog niet met zijn allen in een Clip-Air naar de zon. Ondertussen hebben we wel 10 tips geselecteerd om een duurzame en overgetelijke vakantie tegemoet te gaan.

Oh, en de makers hebben alvast een digitaal testvluchtje voor je in elkaar gezet:

 

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs