afbeelding van Dine
Dine Auteur

Kapot? Niet weggooien!

Wat kapot is hoef je niet gelijk weg te gooien, ook als je het zelf niet kunt repareren!

In de cafés liggen ook (reparatie)boeken om te lezen. Lekker met een kopje koffie!

We zijn niet allemaal Handige Harry, maar de vrijwilligers die dat wel zijn helpen je in het Repair Café om de hoek maar al te graag. Kapotte apparaten, kleding en gebruiksspullen kunnen ze als nieuw maken, zelfs als je geen cent te makken hebt. Het is namelijk helemaal gratis. Zo stimuleren we consuminderen en gaan we klimaatverandering tegen!

Bakkie pleur

In elke stad, en soms in elke wijk, organiseert een Repair Café elke maand één avond waar je met je kapotte, gescheurde, en niet werkende materiaal heen kunt. Dat is ook gezellig, je komt in contact met mensen onder het genot van een kopje koffie. De data, tijden en het adres van de reparatieavonden in jouw buurt kun je vinden op de website of facebook van de locatie.

Waar komt dit vandaan?

Martine Postma had 6 jaar geleden het baanbrekende Repair Café-idee dat nu wereldwijd een succes wordt. Het is een prachtige bijdrage aan de circulaire economie, maar heeft ook een sociaal aspect. Je staat erbij als je product wordt gemaakt, je steekt er wat van op en maakt een praatje. "De Repair Café-mentaliteit is een positieve houding die in alle Repair Cafés voelbaar is; het denken in oplossingen". De ervaring en kennis van mensen wordt nu optimaal benut, zelfs als ze (tijdelijk) niet aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt.

Enthousiast?

Je kunt ook zélf zo een Repair Café starten! Over de hele wereld zelfs, want dit is ondertussen geen nationaal begrip meer. Je vindt de cafés overal in Europa, in de Verenigde Staten, en een deel van Australië. Wees dus niet bang als je fiets tijdens het reizen stuk gaat, de lieve buur helpt je graag. Je krijgt voor het starten van een Repair Café een handboek, een logo, posters, flyers en bordjes voor het bedrag van 49 euro. Mocht je binnenband echt niet meer te redden zijn, lees dan deze blog.

Aan de slag

Wil je graag thuis aan de slag om je kleding langer mee te laten gaan? Bekijk de blog van HetKanWel.nl. Geen kapotte spullen, maar wel zin om naar een duurzaam café te gaan? Kijk dan op de pagina van het GEEF café. Daar betaal je zoveel als je kunt voor gezonde en duurzame maaltijden.

 

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs