afbeelding van Willard
Willard Auteur

Kantoorwoestijnen zijn een probleem, maar er zijn mooie oplossingen

Dit wist je niet: er staan 1700 voetbalvelden aan kantoorpanden leeg

In Assen wordt kunst gebruikt om leegstand tegen te gaan (afbeelding: Dagblad van het Noorden)

Termen als leegstand, plastic soep, mensenrechten en klimaatverandering worden te pas en te onpas gebruikt, zonder dat mensen weten waar het nu precies om gaat. In deze wekelijkse serie worden de schokkende feiten achter deze termen blootgelegd. Daarnaast lichten we een project uit dat zich richt op deze problematiek. Vandaag deel 4: Nederland kent de hoogste kantoorleegstand in Europa.

Waarom zijn kantoorwoestijnen een probleem?

Nederland telt op dit moment 54 miljoen vierkante meter (m2) kantooroppervlak. Gemiddeld staat ruim 17% van de kantoorvloeroppervlakte leeg in 2015. Dat komt neer op 8,5 (!) miljoen m2, vergelijkbaar met 1700 voetbalvelden. Samen vormen ze de kantoorwoestijnen: grote gebieden van leegstaande panden. Dan rijst de vraag: voor wie is het eigenlijk een probleem? Leegstand is in eerste instantie een probleem van de eigenaar. Het wordt echter een maatschappelijk probleem wanneer de leegstand negatieve effecten heeft voor de omgeving. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer meerdere winkels voor langere tijd leegstaan en andere winkels hier last van hebben. Dan ontstaat het gevaar van een neerwaartse spiraal van verloedering en verpaupering. Leegstaande gebouwen doen de omgeving geen goed. Er is minder sociale controle, waardoor in de nabijheid van het gebouw een gevoel van onveiligheid onstaat.

Wat is de oplossing?

Er zijn veel voorbeelden van oplossingen. Zo zijn er in diverse steden kantoorpanden omgebouwd tot studentenhuisvesting. Op andere plaatsen maken gebruiken ze kantoorpanden als landbouwgrond (echt waar!) en op weer andere plaatsen verhuren de eigenaren de panden aan kunstenaars. Dit laatste doen ze bijvoorbeeld in Breda en Assen. Er zijn zwembaden in kantoorgebouwen gekomen, zelfs soepfabrieken en een heus zwamparadijs (let op: niet zwem-, maar zwamparadijs). Een ander project dat zich richt op het tegengaan van leegstand is Urban Village.

Urban Village: twee problemen in een klap

Urban Village brengt twee problemen bij elkaar: huisvesting voor vluchtelingen en leegstand. Edwin Dekker: 'en eigenlijk is leegstand geen probleem, maar een oplossing voor een ander probleem, zoals nu de huisvesting van statushouders.' Urban Village creëert flexibele woonunits die snel en goedkoop lege kantoren geschikt maken voor -tijdelijke- menswaardige opvang. 'De woningen die ik heb ontworpen bestaan uit goedkope standaard elementen zodat ze snel kunnen worden opgebouwd, maar ook verplaatst als dat nodig is. Dat maakt het een flexibel en duurzaam systeem.'

In deze serie verschenen eerder de volgende artikelen:

De komende zestig seconden gaat 23 hectare landbouwgrond verloren

Kinderarbeid is overal

Het gaat bizar goed met de wereld

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs