afbeelding van Virendya
Virendya Auteur

Kamperen in Kunst: de UrbanCampsite

Annette en Francis voor de Tribal Toilet Tower

Ik sta op het strand en spreek met een meisje dat een nacht heeft doorgebracht in een aangespoelde bedbug, als ik verder loop zie ik hoe een jongen naar het zolderkamertje klimt. Nee.. ik dwaal niet rond in een surrealistische droom, maar bevind me op de UrbanCampsite op IJburg, Amsterdam. Een plek waar kunst en kamperen één worden en waar ‘waardeloos’ tot ‘waardevol’ is gemaakt.

Slapen in kunst

“Ik droomde ervan om samen met Francis een camping te beginnen in Frankrijk of Italië,’ zegt Annette van Driel, één van de oprichters van de UrbanCampsite. “Totdat ik me op een dag afvroeg, waarom in Frankrijk of Italië en niet gewoon hier in Amsterdam op een mooi braakliggend stuk grond? Maar met een camping alleen zouden we niet een divers publiek trekken.” Daar was meer voor nodig…En zo begon het idee te groeien om een camping op te zetten met mobiele kunst en architectuur als trekker. Slapen in kunst.

Doortrekken met stro

Na vijf jaar met hart en ziel aan het project gewerkt te hebben en met steun van lokale fondsen, konden Annette en Francis Nijenhuis hun droomproject starten: de UrbanCampsite, een mobiele openluchtentoonstelling met kunstwerken waarin je kunt overnachten. Na een succesvolle start vorig jaar in Amsterdam-Noord had dit jaar Amsterdam-Oost oren naar het opzetten van de camping op IJburg. “Er was helemaal niets, toen we hier op deze plek begonnen, alleen zand,” vertelt Annette. “We wilden helemaal zelfvoorzienend zijn. Dat is voor een deel gelukt. De camping draait voor een deel op zonne-energie, maar niet helemaal, omdat we dan een grote container met baterijen moeten huren voor de opslag van de energie en dat is te duur.” Douchen en naar de wc gaan doe je op deze camping in de Tribal Toilet Tower: een toren opgebouwd uit twee douches en twee toiletten. Voordat je gaat douchen, pomp je eerst met een grote pomp het water uit de grond. Je pompt dus je eigen douchewater. Na het douchen wordt het gebruikte water gefilterd en gebruikt om het moestuintje te sproeien. Doe je een grote boodschap in de toilet dan spoel je het niet door met water, maar met stro. De uitwerpselen worden met het stro in een grote buis van de Tribal Toilet Tower gedroogd en omgezet in goede potgrond!

Van waardeloos tot waardevol

Ontwerp een water- en winddichte slaapplek voor twee personen en maak van iets ‘waardeloos’ iets ‘waardevol’, dat was de opdracht die kunstenaars kregen voor het maken van de kunstinstallaties. De kunstenaars hebben die opdracht verschillend geïnterpreteerd. “Sommige maakten kunstobjecten van afvalmateriaal, anderen gebruikten materiaal dat geen ‘waarde’ in onze ogen heeft zoals verpakkingsmateriaal. Een paar kunstenaars maakten van een ‘waardeloos’ stuk land een ‘waardevolle’ plek.  Zoals de kunstinstallatie met de naam Univers 7 (een draaibare installatie) dat door het geweldige uitzicht dat het biedt een waardevolle plek wordt,” vertelt Annette enthousiast.

Het gevoel

Yentl van de Par (30) had al een nachtje geboekt voordat de kunstinstallaties klaar waren. “Het leek ons een droomplek om te slapen. Op basis van de schetsen kozen we de Bedbug. Ik heb er heel lekker in geslapen: het matrasje ligt lekker met genoeg ruimte voor twee personen, er zit zelfs een lichtje in en een gastenboekje. Het is echt een belevenis om hier te kamperen! Voordat we gingen slapen was er een kampvuur waar alle campinggasten omheen zaten. Eerst zat iedereen een beetje apart. Maar het ijs was snel gebroken.

Het is echt een belevenis om hier te kamperen

Diezelfde avond gingen we bij elkaar op bezoek in de kunstinstallaties. Het publiek dat hier slaapt is zo divers: ouders met jonge kinderen, jongeren, ouderen en diverse nationaliteiten, maar iedereen die hier verblijft deelt de interesse voor kunst, architectuur en duurzaamheid. Er ontstond een soort community gevoel. Een familie gevoel. Het gevoel dat ontstaat bij een kleine groep mensen waar je een bijzondere ervaring mee deelt.”

Tot 1 september kun je de kunstinstallaties nog bewonderen, wil je overnachten dan kun je via Airbnb boeken! Gaat het je niet meer lukken om dit jaar de UrbanCampsite te bezoeken, niet getreurd! Volgend jaar wordt de camping weer opgebouwd, wellicht op een andere plek met andere kunstzinnige slaapplekken!

www.urbancampsiteamsterdam.com

 

afbeelding van Virendya
Virendya Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.381 blogs