afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

Kamers met koophandel

Brussel stond een weekend lang in het teken van nieuwe, innovatieve vormen van economie. Behalve de OuiShare Summit over deeleconomie en de lancering van de Belgische variant van KissKissBankBank tijdens Europe Refresh was er ook een bijzonder evenement van DaWanda, een Belgisch platform waar mensen hun eigengemaakte spullen kunnen kopen. Dit weekend waren de producten offline te bezichtigen. Speciaal daarvoor was Hotel Meininger omgetoverd in een warenhuis.

Nieuwe economie

DaWanda is een marktplaats voor zelfgemaakte spullen. De site biedt mensen de mogelijkheid een online winkeltje te beginnen en hier hun waar te verkopen. Meer mensen krijgen zo de mogelijkheid om te ondernemen en op een manier, in vrijheid, die past bij hun leven. Maar soms wil je dingen gewoon aanraken, aaien, ruiken, knijpen…

Pakhuis vol nieuwe economie

Hotel Meininger is een prachtig design hotel, gevestigd in een oud pakhuis. Het DaWanda evenement bracht het hotel weer even terug naar de oorspronkelijke functie. Normaliter worden de meeste van de 700 bedden bezet door reizigers, maar op 17 november werden de ruim 90 kamers voor een dag ingericht als kleine winkeltjes. Winkeltjes compleet met bed, douche en toilet, waar deelnemers ook overnachtten. En dat was handig, want DaWanda trok ook veel Nederlandse leden. Die schrokken stiekem van het grote aantal vragen en opmerkingen in het Frans, de meesten spraken namelijk niet zo vloeiend Frans.

Kamperen voor een Ipad-hoes

Zelf ben ik - naast nieuwe vormen van economie - heel geïnteresseerd in originele up- en recycling ideeën. En die waren er volop! Mijn lieveling van deze dag was Tas van Tent. Tonny maak tassen en hoezen van tent, zoals de naam al doet vermoeden. Zij kwam op dit idee toen haar eigen tent aan vervanging toe was en ze de stof graag voor iets anders wilde gebruiken. Dat werd een tas. Een tas die haar dochters en vriendinnen zo mooi vonden dat zij er ook wel eentje wilden. Zo ging het balletje rollen en ontstond Tas van Tent. De stof komt van oude tenten die Tonny via via krijgt maar ook van stukjes stof die overblijven bij de productie van nieuwe tenten.

Opwaardering van verlopen spullen

Voor mij staat dit merk symbool voor hoe we naar onze beschadigde producten kúnnen kijken: blaas er nieuw leven in door er iets anders moois van te maken. Op de markt vond ik ook de tassen van Beatrice Flameng, van oude postzakken en leren jassen gemaakt en More than Vintage, die oude wollen dekens vermaakt tot stijlvolle wollen jassen. Er was ook iemand die van oude voetballen lampenkappen en schaaltjes maakt. Ik was verbaasd hoe deze mensen, zelf, zulke hoogwaardige nieuwe producten maakten van materiaal dat anders op de afvalberg terecht zou komen.

Gooi je herinneringen niet weg

Ben je zelf wat minder creatief, of heb je weinig tijd? Breng dan je oude tent naar Tonny, zij maakt er speciaal voor jou een mooie tas van. Zo draag je op een andere manier toch al je mooie reisherinneringen met de tent met je mee!

afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

Vroeger vroeg ik me wel eens af waarom ik commerciële economie was gaan studeren. Met veel dingen die we leerden was ik het niet eens. Toen ontdekte ik sociaal ondernemerschap. En dat je business júist voor positieve verandering kunt inzetten. Hallelujah! Sinds die tijd ben ik enorm gepassioneerd over mijn vak. Ik heb vele verschillende (startende) ondernemers geholpen met het optimaliseren van hun plannen, met name betreffende hun marketing en communicatie strategie, het opzetten en managen van crowdfunding campagnes en het hosten van design thinking/ co-creatie bijeenkomsten. Dit doe ik nog steeds met veel liefde. Naast het helpen van andere ondernemers is het nu ook tijd om zelf een sociale onderneming op te zetten. Sinds ik tijdens één van de co-creatie events die ik organiseerde mensen van Healthy Seas ontmoette en hoorde wat er allemaal mogelijk is met Econyl, loop ik met het idee om een duurzame badmode lijn te starten. De afgelopen paar jaar heb ik veel uit een tas heb geleefd. Het grootste deel van de tijd heb ik in Zuid-Spanje doorgebracht. Met name in en rondom Granada. Daar leerde ik voor het eerst over de enorme problemen die droogte en daardoor verarming en verwoestijning van onze vruchtbare grond met zich meebrengen. Ik ben me hier verder in gaan verdiepen. Inmiddels is het voor mij één van de voornaamste dingen die ik in mijn leven wil doen, bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Met Turtles&Trees wil ik mijn passies combineren. Meer duurzame kleding beschikbaar maken die ook nog eens bijdraagt aan het opschonen van de oceanen, mensen het belang laten inzien van minder consumeren en bijdragen aan het herstellen van verwoestijnde landschappen. Turtles&Trees is een 'eco active lifestyle brand'. Producten die perfect passen in een levensstijl in de stad en met name ook daarbuiten. Zelf vind ik het héérlijk om in de natuur te zijn. Lekker actief; wandelen, fietsen, klimmen, yoga, zwemmen.. Daarvoor heb je vaak allerlei verschillende kleding en producten nodig. Niet handig wanneer je uit een tas leeft. Mijn doel is om mooie producten te ontwikkelen die multi-functioneel zijn. Zodat je minder nodig hebt, en de spullen die je hebt mooi zijn en lang mee gaan. Ik kan niet wachten om te horen welke avonturen mensen met Turtles&Trees producten gaan beleven, en om te zien hoeveel bomen we met zijn allen gaan planten! :)

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs