afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Jongeren vragen om beter onderwijs over klimaatverandering

Het belang van onderwijs over klimaatverandering is evident. Maar dat betekent helaas nog niet dat dit onderwijs ook echt wereldwijd gegeven

Sterker nog, tijdens de Jongerenconferentie in aanloop op de klimaattop in Lima werd duidelijk dat bijna alle jongeren erg ontevreden zijn over de manier waarop zij onderwijs krijgen over het klimaat en duurzame ontwikkeling. En dit is onder de voorwaarde dat ze uberhaupt onderwijs over deze thema’s krijgen! Daarom hebben we tijdens de drie-daagse conferentie aan een verklaring over duurzaamheid in het onderwijs gewerkt.

Meer diversiteit in het onderwijsEr waren jongeren vanuit de hele wereld: uit Taiwan, Barbados, Peru, Bolivia en Frankrijk, om er maar een paar te noemen. Toch waren onze problemen niet zo verschillend. We merkten allemaal dat we meer diversiteit in ons onderwijs willen, en dat we ook best buiten school om willen (en kunnen) leren. Dat we de kennis van onze voorouders minstens net zo belangrijk vinden als de meest geavanceerde wetenschap. Dat we niet alleen op onze regeringen willen vertrouwen om ons goed onderwijs te geven, maar vooral ook op elkaar.

Kennis delenWat moet dat onderwijs dan eigenlijk bereiken? Wij vinden dat het (gemachtigde,) bewuste en active burgers moet creëren met een sterk gevoel van sociale en omgevingsgerichte verantwoordelijkheid. Simpel gezegd zou het zo moeten zijn dat elke wereldburger begrijpt hoe zijn of haar acties invloed uitoefent op andere mensen en de planeet. Dat is natuurlijk one hell of a job, en daarom hebben we elkaar ook gelijk beloofd dat wij als jongeren al onze kennis met zoveel mogelijk mensen uit onze directe omgeving zullen delen. Onze vrienden, familie, en alle andere gemeenschappen waar we deel van uitmaken. Want kennis is verantwoordelijkheid.

Duizenden jongeren voor hetzelfde doelVandaag begon de klimaattop dan echt, en kon ik daar met een gerust hart binnen stappen. Ik heb duizenden jongeren achter me staan, die allemaal naar hetzelfde doel toe werken. Ik viel dan ook bijna van mijn stoel toen oud-COP president Marcin Korolec in zijn openingsspeech zei dat onderwijs het machtigste middel is wat we tot onze beschikking hebben om de wereld te veranderen. En zo zijn jong en oud opeens niet zo verschillend meer. De komende twee weken ga ik mijn best doen om de rest van de grijze pakken ervan te overtuigen dat meneer Korolec helemaal gelijk had. Ik hou jullie op de hoogte!

afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Soscha en Max zijn de huidige Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties. Vanuit NJR zijn zij actief om de stem van de Nederlandse jongeren te horen en te laten horen. Daarvoor reizen ze het hele land door om op scholen en evenementen te spreken en de mening van de jongeren te horen. Ook zetten ze projecten op met de werkgroep Jong en Duurzaam om jongeren te betrekken bij het thema duurzaamheid en de VN. Zowel bij het High-level Political Forum on Sustainable Development, als bij de jaarlijkse Klimaattoppen en in de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven, zorgen zij dat de stem van jongeren goed gehoord wordt!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs