afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Jongeren leiden de weg in klimaatonderwijs

Education is the key

Onderwijs is hét belangrijkste middel wat we tot onze beschikking hebben om de wereld te veranderen, zei Nelson Mandela. Maar ook de gemiddelde burger ziet de kracht van onderwijs! In een survey die de VN liet doen in meer dan 80 landen, vond 97% van de ondervraagden onderwijs de belangrijkste manier om klimaatverandering aan te kaarten. Het was dan ook een ontzettend grote overwinning dat we gisteren voor het eerst in de geschiedenis van de UNFCCC ‘Education Day’ mochten vieren.

Oudere grijze mannen

Het uiteindelijke programma viel me behoorlijk tegen. In beide paneldiscussies waren vooral de oudere, grijze mannen goed vertegenwoordigd; helaas zijn dit niet de mensen die het meest inspirerende werk leveren wanneer het op onderwijs aankomt. Wel van kwaliteit was de opening door UNESCO-hoofdvrouw Irina Bokova, die het publiek er terecht op wees dat ons onderwijs ons naast kennis en vaardigheden ook normen en waarden moet leren als we de duurzame “global citizens” van de toekomst willen worden. Twee andere belangrijke opmerkingen kwamen van Bjorn Bedsted, één van de onderzoekers van de eerder genoemde survey. Hij merkte op dat het belangrijk is om de nadruk niet op de dreigingen van klimaatverandering te leggen, maar juist op de kansen die het biedt om onze levens mooier te maken. Daarnaast legde hij een verband tussen goed onderwijs en betrokken burgers die mee willen denken over het overheidsbeleid.

Een dozijn jongeren

Verder hebben een handvol van de oude, grijze mannen lopen pronken met het werk dat ik samen met andere jongeren heb gedaan op deze klimaattop, maar ook de klimaattop van vorig jaar! De president van vorig jaar kwam langs om het te hebben over de Lima Ministerial Declaration on Education and Awareness-Raising. Fijn dat hij de aanwezigen aan dit belangrijke document heeft helpen herinneren, maar de reden dat het een (in VN-termen) ambitieuze verklaring is geworden is omdat we hier met meer dan een dozijn jongeren twee weken aan hebben gewerkt. De president zelf heeft de verklaring waarschijnlijk niet eens gelezen. Ook werd een aantal keren genoemd dat het onderwijs-artikel in het klimaatakkoord het eerste artikel was waar consensus over bereikt is. Dat klopt, maar dat was niet (zoals deze heren zeiden) omdat de VN “het belang van onderwijs niet langer kan ontkennen”. Ook dit heeft als reden dat we hier in Parijs als jongeren voor hebben gestreden, en de onderhandelaars samen hebben gebracht om dezelfde kant op te gaan kijken.

Toen ik mijn frustratie over de gang van zaken bij de organisatie had neergelegd, begonnen ook zij te begrijpen dat het niet zo netjes was dat de Onderwijsdag zónder de betrokkenheid van jongeren was georganiseerd. Van alle aanwezigen hier bij de klimaattop werken wij zonder twijfel het hardst aan het onderwerp. Vandaar dat ik gisteravond, in een ander panel, alsnog de kans heb gekregen om het werk van de jongeren met de aanwezigen op de klimaattop te delen. Ik zal hier zo snel mogelijk een linkje naar mijn speech plaatsen.

Je bent mijn held

In mijn speech heb ik vooral geprobeerd duidelijk te maken dat jongeren een belangrijke rol hebben om te vervullen, zowel hier bij de VN als in onze eigen landen. We zijn een bron van inspiratie; niet alleen voor elkaar, maar ook voor de oudere generatie. De oude, grijze mannen mogen wel een keer van míj leren. Achteraf kwam de hoofdonderhandelaar van de Dominicaanse Republiek naar me toe. “Soscha”, zei hij, “bedankt voor het belangrijke werk wat je doet. Je bent een leider, en mijn held.” De boodschap is aangekomen!

afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Soscha en Max zijn de huidige Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties. Vanuit NJR zijn zij actief om de stem van de Nederlandse jongeren te horen en te laten horen. Daarvoor reizen ze het hele land door om op scholen en evenementen te spreken en de mening van de jongeren te horen. Ook zetten ze projecten op met de werkgroep Jong en Duurzaam om jongeren te betrekken bij het thema duurzaamheid en de VN. Zowel bij het High-level Political Forum on Sustainable Development, als bij de jaarlijkse Klimaattoppen en in de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven, zorgen zij dat de stem van jongeren goed gehoord wordt!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs