afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Jongeren krijgen de smaak van gezond eten te pakken

Filosoof Henk Oosterling leert kinderen eten te waarderen

Foto: www.hotspothutspot.nl

Gillende kinderen die spinazie op de grond smijten: iedere ouder weet hoe moeilijk het is om opgroeiend grut aan de groente te krijgen. Maar goed eten is juist voor jongeren belangrijk. Jong geleerd is immers oud gedaan. En: jongeren die zich gezonde eetpatronen eigen maken, hebben niet alleen grotere kans op een langer en gezonder leven, ze halen ook nog eens betere schoolresultaten.

Het goede nieuws is: jongeren vinden gezond eten steeds belangrijker, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Hier vind je 4 initiatieven die jongeren net dat zetje geven om een gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Filosoof leert kansarme jongeren koken

Wat heeft ingewikkelde Franse filosofie te maken met gezond eten voor jongeren? Alles, vindt Henk Oosterling. Geïnspireerd door het werk van de Franse filosoof Michel Foucault besloot hij kansarme jongeren in Rotterdam te leren om te te koken, te tuinieren en te judo-en. In 2007 startte hij samen met de basisschool de Bloemhof een aantal wijktuinen. Kinderen leren zelf groente, kruiden en fruit verbouwen. Door te tuinieren begrijpen ze waar eten vandaan komt en leren ze hun ervaringen te verbinden met grotere thema’s als milieuvervuiling. Kinderen krijgen daarna les in leren luisteren en argumenteren. Zo leren ze “in” een situatie te staan, in plaats van zich af te zetten. Vier keer in de week krijgen de driehonderd leerlingen van de Bloemhof nu ‘s middags een warme, gezonde maaltijd, iets wat in de multiculturele wijk waar de school staat zeker niet vanzelfsprekend is. Oosterling zet zich vanuit dezelfde gedachte ook in voor een herwaardering van vakonderwijs: met je handen werken is in een stad als Rotterdam hard nodig, aldus de filosoof. Meer over de aanpak van Oosterling vind je op hetkanWel.nl.

Makkelijke moestuin

Jelle begon als 14-jarige te tuinieren en werd zo enthousiast dat hij iedereen aan het tuinieren wilde krijgen. Hij haalde een tuinconcept uit de VS dat hij de Makkelijke Moestuin noemt. In bakken van 1 vierkante meter bouw je een moestuin die je overal kunt beginnen. Op een schoolplein, in een tuin, op een stukje braakliggende grond. Met een speciale indeling en de ideale moestuingrondmix kun je zo aan de slag. Dat is voor iedereen leuk, maar vooral voor kinderen is het een gemakkelijke en overzichtelijke manier om met moestuinieren te beginnen. Jelle schreef en boek, startte een project voor scholen en heeft nu zijn eigen moestuinwebshop.

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot creëert naar eigen zeggen “levendige hotspots waar tieners graag naartoe komen en zinvol bezig kunnen zijn.” De hotspots zijn tijdelijke locaties in wijken, vaak braakliggende grond, waar een moestuin en een binnenruimte met keuken worden gemaakt. In de moestuin verbouwen tieners en buurtbewoners samen groenten, fruit en kruiden. En ‘s avonds transformeert de hotspot in een wijkrestaurant, waar tieners met professionals gezond en goedkoop eten serveren aan gasten.

Jongeren zijn bij dit initiatief dus niet alleen zelf bezig met gezond eten, ze helpen ook anderen. En daar leer je toch verreweg het meeste van.

Oma’s popup

Overal in het land vind je initiatieven waar jongeren en ouderen met elkaar in contact gebracht worden. Denk bijvoorbeeld aan Granny’s Finest. Ook op het terrein van eten kunnen ouderen en jongeren van elkaar leren. Studenten van de Hogeschool Rotterdam richtten Oma’s popup op. Ouderen die het zat zijn om alleen een potje voor zichzelf te koken, kunnen daar terecht. Onder begeleiding van een topkok maken zij gezonde en goedkope maaltijden voor studenten. Iedereen wint: ouderen hoeven zich niet terug te trekken achter de geraniums en de studenten krijgen bij Oma’s Popup gerechten als “voorjaarsstamppotje met verse kruiden en oma’s gehaktbal”. Dat is een stuk smakelijker dan diepvriespizza, toch?

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.369 blogs