afbeelding van Esther
Esther Auteur

Jong, Braziliaans en HIV, wat nu?

Kind zijn en HIV hebben is in Brazillië een enorme opgaaf. Deze kinderen worden verbannen en verliezen een zo kans op een goede toekomst.

Sitio Agar is hun enige sprankje hoop. Anton Noije zet zich met deze stichting al 20 jaar in voor deze groep kinderen. Voor Beyond Your World reisde ik naar Brazilië en kwam in contact met deze bijzondere stichting en hun mooie werk.

Plaats van Hagar

Bovenop een heuvel in de sloppenwijk van Cajamar staat een groot, geel gebouw. Op de gevel staat met blauwe letters geschilderd: Sitio Agar. Oftewel Plaats van Hagar. Deze naam verwijst naar het Bijbelverhaal waarin Hagar wordt verstoten door Abraham, maar nergens naartoe kan. Sitio Agar biedt wél een toevluchtsoord voor kinderen met HIV. Terwijl ik rondloop waan ik me in een compleet andere wereld. Achter het gebouw staan een kapel, een bakker, een gymzaal en nog een aantal slaapzalen: de bewoners van dit complex hebben alles bij de hand. Els van Noije is een van de bestuursleden van de stichting en helpt met de fondsenwerving. "Dat is hard nodig," vertelt Els, "het aantal kinderen in het tehuis neemt enorm toe."

In tegenstelling tot de bijbelse Hagar die door Abraham wordt verstoten en nergens terecht kan, biedt Sitio Agar wél een toevluchtsoord voor kinderen met HIV.

De 40 kinderen van Sitio Agar

Tijdens een rondje over het terrein knuffelt Els elk kind dat voorbij loopt. "De kinderen zijn hier voor het hek achtergelaten door hun ouders omdat ze besmet zijn en zij niet voor ze kunnen of willen zorgen. Ze zijn letterlijk verstoten."; En dat dit een groot probleem is blijkt uit het grote aantal kinderen "Op dit moment wonen hier 40 kinderen en in totaal hebben hier in 20 jaar wel 270 kinderen gewoond." Sitio Agar vangt kinderen op van alle leeftijden. Na hun achttiende zijn de kinderen klaar om een zelfstandig leven op te bouwen, maar het gebeurt ook dat kinderen worden geadopteerd of zelfs bij hun eigen ouders terug kunnen komen.

Gebrek aan medicatie

Twintig jaar geleden was er nauwelijks medicatie tegen HIV in Brazilië. Els en Antoon zaten met hun handen in het haar omdat veel kinderen overleden. "Maar ik heb nooit getwijfeld aan de stichting en ons werk," legt Els uit. "Wij doen ons best om elk kind hier zo goed mogelijk een kans op een gelukkige toekomst te geven. Het geeft zoveel voldoening om je hiervoor in te zetten." Gelukkig is het medicijnen tekort de afgelopen jaren afgenomen en hebben de kinderen een grotere overlevingskans.

Twintig jaar geleden was er nauwelijks medicatie tegen HIV in Brazilië en stierven veel kinderen.

Goudmijn

Voor financiering is Sitio Agar vooral afhankelijk van de staat en sponsors uit Brazilië en Nederland. Dat geld moet voorzichtig besteed worden. "Ook wij merken dat het crisis is en we moeten steeds zuiniger aandoen,’ legt Els uit. Het team van 50 medewerkers en vrijwilligers is niet alleen afhankelijk van geld. Els laat de opslagruimte zien. Deze staat vol met voedsel en huishoudelijke producten die winkels doneren. "Wij zijn heel blij met de spullen die de winkels niet meer kunnen verkopen. En ook buurtbewoners dragen een steentje bij. In onze kringloopwinkel hiernaast verkopen wij hun afgedankte spullen. De opbrengst is voor de stichting. Het is geen goudmijn, maar elke cent wordt goed gebruikt."

Kinderen en bejaarden

Sitio Agar bekommert zich niet alleen om kinderen: "In Brazilië worden bejaarden niet automatisch opgevangen en er is nauwelijks geld om hen te onderhouden. In nieuwe woonruimten willen we 28 ouderen een prettige oude dag bieden. De kinderen die hier wonen zorgen voor veel vreugde, daar fleuren zij van op." Wanneer de woningen voor bejaarden klaar zijn is nog even afwachten, "het blijft puzzelen met geld," besluit Els.

Esther is een van de deelnemers van Beyond Your World: een programma voor jonge betrokken journalisten. Op VDWVM schrijft zij over wat zij heeft meegemaakt op haar reis door Brazilië. Meer weten over Beyond Your World? Kijk dan hier.

afbeelding van Esther
Esther Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs