afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

JEMBA, de zingende vluchteling

De Congelese muzikant Jeremiah vluchtte de grens over naar Oeganda uit angst voor het geweld van de rebellen in Congo.

De Congelese muzikant Jeremiah vluchtte de grens over naar Oeganda uit angst voor het geweld van de rebellen in Congo. In Kampala heeft hij een nieuw bestaan moeten opbouwen met zijn gezin. Zij zijn veilig, nu probeert hij andere vluchtelingen in Oeganda te helpen. Hiervoor zet hij zijn muziek in.

Herinneringen

‘Waar we ook waren, in het vluchtelingenkamp of ergens anders, ik nam altijd mijn gitaar mee. De mensen vonden het fijn wanneer ik hen vermaakte’ herinnert Jeremiah Mbaha zich. In zijn kleine woonkamer vertelt hij ons over de tocht vanuit Congo en de aankomst in Oeganda. ’We hadden niks toen we in Oeganda kwamen. Het was niet makkelijk met een groot gezin zonder geld. We hadden niet eens een slaapplek!’

Mix van culturen en stijlen

Terugkijkend op de tien jaar dat hij in Oeganda woont, voelt Jeremiah zich gezegend dat zijn kinderen naar school kunnen en hij werk heeft en zich veilig voelt. Met een groep vrienden maakt hij muziek met een Congolees ritme. Onder de artiestennaam JEMBA heeft hij vorig jaar zijn eerste album uitgebracht, getiteld Bless Uganda. Het muzikale thema sprak ons aan om Jeremiah niet alleen te ontmoeten maar ook te filmen. Jeremiah was enthousiast en stond ons toe om in zijn huis, op zijn werk en in de studio te filmen.

Dress a Refugee

Vluchtelingen die de vluchtelingenkampen verruilen voor een leven in de hoofdstad om daar een zelfstandig bestaan op te bouwen hebben het extra zwaar. ‘Ga naar een kamp waar de Verenigde Naties het voor het zeggen hebben, of zoek het zelf maar uit in de stad’, geeft Jeremiah aan. Hij kwam op het idee om een benefietconcert te organiseren om vluchtelingen te steunen. Deze vond in oktober 2013 plaats en heette Dress a Refugee. Met het geld dat hij er mee ophaalde, werd kleding verzameld en vervolgens uitgedeeld aan vluchtelingen uit de stad en in de kampen. Het concert was een groot succes, waardoor Jeremiah besloot om een forum op te richten speciaal voor artiesten die gevlucht zijn en ook in Kampala terecht zijn gekomen. Het Forum Artist Association of Refugees in Uganda organiseert activiteiten door en voor vluchtelingen.

Verbondenheid

Met zijn band oefent Jeremiah het nummer Mukimbizi, wat vluchteling betekent, onder de veranda van een muziekschool. Ondanks de schrijnende tekst wordt er gezongen en gedanst. ‘Muziek maakt je verbonden met anderen en met vrienden. En er is niets belangrijker dan verbondenheid’. Volgens Jeremiah is muziek daarom een goed middel om vluchtelingen bij elkaar te brengen, om hun leed te delen en maar ook om hun saamhorigheid te vieren.

Inkijk in het leven van een vluchteling

Met onze korte documentaire ”JEMBA” willen we mensen een inkijkje geven in het leven van een Congolese vluchteling in Kampala. Over iemand die zelfstandig een bestaan heeft opgebouwd en op eigen kracht anderen weet te motiveren en te helpen om dat ook te kunnen doen.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs