afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Je weet niet wat je eet

Hip New Yorks restaurant serveert 100% food waste: voedsel dat anders weggegooid wordt.

Dan Barber voor zijn 100% food waste restaurant. Bron: walrabenstein.nl
Dan Barber voor zijn 100% food waste restaurant. Bron: walrabenstein.nl

In New York gooit restaurantondernemer Dan Barber het roer om: zijn restaurant serveert alleen voedsel dat anders weggegooid werd.

Afgedankt? Lekker!

Dan Barber, chef-kok van restaurant Blue Hill wilde een eind maken aan voedselverspilling. 40 procent van het geproduceerde voedsel in Amerika belandt in de afvalbak. Daarom vernieuwde Dan Barber de menukaart van zijn restaurant naar 100 procent food waste van afgedankt voedsel. Dan Barber: ‘Wij serveren de Doggy Burger: een food waste burger van gemaakt, gemaakt van de pulp van groenten die overblijft als je smoothies en sapjes perst. Het sapzaakje aan de overkant gooide dit eerder weg. Nu smullen onze klanten ervan. Zo ook de hondenvoer-winkel om de hoek. Hun lekkernij van afgedankt vlees voor honden bleek ook een lekkernij voor mensen: het smaakt precies als gehakt. En er is geen dier extra voor gestorven. Ook serveren ze een salade van de afgedankte stronkjes groente uit de kant-en-klaarmaaltijdenindustrie.’ Gasten zijn zó enthousiast over de smaakvolle gerechten, je proeft niet dat het afdankertjes zijn. En koks worden ontzettend creatief. Dat zie- en proef je. Het zijn smaken waarvan je nooit had gedacht dat ze bestonden.

Verspild voedsel de winkel in

Niet alleen in New York dringt het niet langer zo door kan gaan met de voedselverspilling. Instock, in Amsterdam, serveerst alleen gerechten met ingrediënten die volgens de sticker over de datum zijn. SUR+ verbindt groente- en fruittelers met restaurants en voedselbank, zodat afgedankt voedseloverschotten en afgedankt voedsel niet verloren raakt in de cyclus. De Voedselfabriek is een markt voor kliekjes en afwijkende groenten. Vind jij dat afgedankt voedsel in de cyclus hoort, of in de verbrandingsovern? 

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs