afbeelding van Marly
Marly Auteur

Je kunt binnenkort je kleren wassen met zonlicht

Sommige vlekken gaan zelfs binnen zes minuten uit je kleren...

Binnen zes minuten een schoon wasje? Yes please!
Binnen zes minuten een schoon wasje? Yes please!

In 2025 leven 1.8 miljard mensen in regio’s die geteisterd worden door ernstige droogte en watertekorten. De zon is daarentegen een onuitputtelijke bron van energie en slimme technologieën spelen daar slim op in.

Australische nanotechnologie onderzoekers hebben een speciale Nanostructuur ontworpen die organische materialen (vlekken en vuil) in stoffen kan laten verdwijnen. Dus als jij binnenkort je vlekkerige t-shirt even buiten in de zon ligt, hoef je die wasmachine helemaal niet aan te zetten. En dat scheelt weer voor het milieu, want wasmachines verbruiken per jaar héél veel water.

Zo werkt het

Elektronen in deze op koper- en zilver gebaseerde nano-structuren worden heet als ze in aanraking komen met licht. Deze hitte zorgt voor een energie-boost, waardoor deze Nanostructuur organisch materiaal laat verdwijnen.

Lange tijd was het nog de vraag hoe dit proces opgeschaald kan worden, maar de Australische onderzoekers hebben nu een nieuwe manier gevonden om de Nanostructuren direct op de stof te bevestigen.

Kleine (duurzame) wasjes, grote (duurzame) wasjes...

Er is nog veel werk te doen, voordat we onze wasmachines weg kunnen gooien. Maar deze zelfwassende stof in ontwikkeling, is een eerste stap in de goede richting. Nog meer duurzame wastips: check het wasmiddel van Seepje. En heb je er al eens over nagedacht om je wasmachine te delen?

afbeelding van Marly
Marly Auteur

Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.251 blogs